Den flerfaldigt dömde mannen som har kopplingar till Bandidos har drivit ett hem för flyktingar i Laholm. Obs! Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Den flerfaldigt dömde mannen som har kopplingar till Bandidos har drivit ett hem för flyktingar i Laholm. Obs! Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Grovt kriminell drev hem för flyktingbarn

Publicerad

Enligt en granskning som DN har gjort har en flerfaldigt dömd 39-åring med kopplingar till Bandidos drivit ett hem för flyktingar i Laholm.

Bland annat är mannen dömd för rån, misshandel och grovt bedrägeri.

Kvalitetschefen på socialförvaltningen i Halmstad, Eric Semb, säger till Kvällsposten att kommunen var under enorm press.

– Alternativet var att pojkarna skulle bo på gatan, säger han.

Halmstad kommun tog beslut om att placera åtta ensamkommande flyktingbarnen hos ett företag som delvis drevs av en flerfaldigt dömd 39-åring med kopplingar till Bandidos. Senast 2014 ordnade mannen en lönebidragsanställning åt Mehdi Seyyed, en tungt kriminellt belastad ledare inom Bandidos Europaorganisation. Detta rapporterar DN.

Det var i höstas som kommunen tog emot åtta ensamkommande pojkar som kvalitetschefen på socialförvaltningen i Halmstad, Eric Semb, inte visste var han skulle placera.

– Vid det läget kom sju ungdomar om dagen till Halmstad och alla HVB-hem var fulla och vi hade övertänjt på alla lokala hotell i området, säger han till Kvällsposten.

Ett nystartat företag som precis hade köpt ett pensionat i Laholm ansökte samtidigt om tillstånd för att driva HVB-hem. Då man befann sig i en pressad situation togs ett beslut om att inte invänta tillståndet utan placera barnen i hemmet direkt.

Eric Semb menar att man gjorde ett besök på hemmet och intervjuade föreståndaren, en 33-årig bilhandlare från Göteborgstrakten. Han är osäker på om det gjordes någon koll ur belastningsregistret men man beskrev

I och med att migrationsminister Morgan Johansson gått ut och sagt att kommuner behövde vara flexibla i detta krisläge, beslutade man sig för att de ensamkommande flyktingbarnen skulle familjehemplaceras hos 33-åringen i väntan på HVB- tillståndet, som kan ta upp till en och en halv månad.

Bodde hos 39-åringens bror

33-åringen ska dock enligt DN ha varit bulvan för sin 39-årige bror. Internationella åklagarkammaren i Göteborg hävdar att 39-åringen har köpt fastigheten som är tänkt som boende för ensamkommande flyktingbarn i falskt namn. Han misstänks för att ha använt en förfalskad legitimation i  sin brors namn.

Om familjehemsplaceringen av de åtta barnen säger Eric Semb:

– Alternativet var att pojkarna skulle bo på gatan.

39-åringen har länge varit ett känt namn i den undre världen i Göteborg, ett färskt yttrande från Kriminalvården slår fast att mannen ”har kopplingar till grov organiserad brottslighet”.

20-tal brott

Han är tidigare dömd för bland annat rån, misshandel och grovt bedrägeri, totalt rör det sig om et 20-tal brott. Han ska också ha upplåtit en del av en hyreslokal till Bandidos och varit misstänkt för utpressning.

Eric Semb fick upplysning om brottsmisstankarna mot 39-åringen i samband med att han greps av polisen 23  december förra året men beslutade ändå att låta barnen bo kvar i familjehemmet fram till mitten av januari, då det var svårt att hitta någon annan lösning vid den tidpunkten.

– Dagen innan julafton hittar du inte platser till åtta flyktingbarn, däremot förberedde vi för flytt av barnen till olika ställen i Halmstad, säger han.

39-åringen misstänks för grovt bedrägeri genom urkundsförfalskning men nekar till brott och säger till tidningen:

– Allting handlar om ett missförstånd mellan mig och min bror.

DN:s granskning visar att även Helsingborgs kommun har anlitat det aktuella bolaget.

Sammanlagt har kostnaden för kommunerna uppgått till miljontals kronor.

 

 

 

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag