Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grönt ljus för tiggeriförbud

Vellinge kommuns beslut att införa tiggeriförbud är inte olagligt.Foto: ALINE LESSNER / BILDBYRÅN
Vellinge har förbjudit tiggeri på vissa platser och motiverar det med att kommuninvånare tycker det är obehagligt att gå till affärer där tiggare sitter.Foto: Björn Lindgren / TT NYHETSBYRÅN

Vellinge kommuns beslut att införa tiggeriförbud är inte olagligt, meddelar kammarrätten i ett pressmeddelande.

Förra året slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att Vellinge kommun har rätt att införa ett förbud mot passiv pengainsamling, då det inte strider mot ordningslagens regler. Nu ger även kammarrätten grönt ljus för förbudet, då det inte strider mot kommunallagens regler om laglighetsprövning.

Vellinge har förbjudit tiggeri på vissa avgränsade platser och motiverar det med att en del kommuninvånare finner det obehagligt att gå till affärer där tiggare sitter.

Tidigare fick kommunen genomgående nej av alla rättsliga instanser. Flera kommuner har följt i Vellinges spår och infört förbud mot tiggeri.