Mahmoodmoskén i Malmö. Foto: Copyrights © WDnet Digital Creation Studio - AllMahmoodmoskén i Malmö. Foto: Copyrights © WDnet Digital Creation Studio - All
Mahmoodmoskén i Malmö. Foto: Copyrights © WDnet Digital Creation Studio - All
Bulltoftaskolan ställer in alla framtida besök i moskén. Foto: GooglemapsBulltoftaskolan ställer in alla framtida besök i moskén. Foto: Googlemaps
Bulltoftaskolan ställer in alla framtida besök i moskén. Foto: Googlemaps

Skolans ilska efter besöket i moskén

Publicerad

Femteklassen var på besök i Mahmoodmoskén när barnen fick höra att "grisar är homosexuella".

Nu ställer Bulltoftaskolan, som besökt flera olika religiösa institutioner, in alla framtida besök i Mahmoodmoskén.

– Det kändes för provocerande för att vara ok, säger rektor Monica Germundsson till Sydsvenskan.

När femteklassarna från Bulltoftaskolan besökte Ahmadiyyarörelsens Mahmoodmoské i Malmö förra veckan berättade en Imam varför muslimer inte äter griskött. 

Ett par av dessa anledningar ska enligt vad imamen sa till femteklassarna vara att grisar är homosexuella och äter sina egna barn.

Elvaåring reagerade

Men enligt Sydsvenskan stötte imamen på patrull från femteklassarna. En elvaårig flicka, som själv är muslim, reagerade.  

– Alltså, jag blev jättechockad och ledsen. De flesta muslimer har inte såna regler. Islam är en bra sak, men han sa att det ska vara så och så och var typ väldigt arg, säger hon till Sydsvenskan. 

Enligt tidningen ägnade klassen sedan en lång lektion åt att bearbeta det som imamen sagt.

– Det blev bra diskussioner. Så något gott kom kanske ut av det. Men nej, det kändes för provocerande för att vara okej, säger Monica Germundsson till Sydsvenskan.

Skolan stoppar framtida besök

Rektorn berättar att skolan nu stoppat alla studiebesök i Mahmoodmoskén eftersom att svaren inte stämmer överens med skolans värdegrund.

– Vi har varit på studiebesök i svenska kyrkan, synagogan och en annan moské, och det har alltid varit intressant och lärorikt. Men här blev man paff, säger hon till Sydsvenskan.

Imamen som tog emot gruppen med femteklassare bekräftar uppgifterna och att han mycket riktigt pratat om homosexuella grisar. Han menar dock att han inte hade tänkt säga så utan att det skedde spontant när läraren frågade varför muslimer inte äter griskött.

– Det fanns inte i mitt huvud att säga denna sak men det kom ut, kan man säga, utan att tänka, säger Rizwan Ahmad Afzal, imamen som tog emot femteklassarna.

Står för uttalandet

Enligt Sydsvenskan står dock imamen fortfarande för sitt uttalande men erbjuder sig att komma till skolan och be om ursäkt "om barnen mår dåligt på grund av hans svar". 

Imamen säger att det vi äter "påverkar vår moral och vår kropp". När Sydsvenskan frågar om han menar att man kan "bli homosexuell om man äter griskött" så är svaret osäkert.

– Så kan det vara. Men jag vet inte exakt, jag har inte läst om detta, säger Rizwan Ahmad Afzal.  

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa
Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag