Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skolans ilska efter besöket i moskén

Mahmoodmoskén i Malmö.
Foto: Copyrights © WDnet Digital Creation Studio - All
Bulltoftaskolan ställer in alla framtida besök i moskén.
Foto: Googlemaps

Femteklassen var på besök i Mahmoodmoskén när barnen fick höra att "grisar är homosexuella".

Nu ställer Bulltoftaskolan, som besökt flera olika religiösa institutioner, in alla framtida besök i Mahmoodmoskén.

– Det kändes för provocerande för att vara ok, säger rektor Monica Germundsson till Sydsvenskan.

När femteklassarna från Bulltoftaskolan besökte Ahmadiyyarörelsens Mahmoodmoské i Malmö förra veckan berättade en Imam varför muslimer inte äter griskött. 

Ett par av dessa anledningar ska enligt vad imamen sa till femteklassarna vara att grisar är homosexuella och äter sina egna barn.

Elvaåring reagerade

Men enligt Sydsvenskan stötte imamen på patrull från femteklassarna. En elvaårig flicka, som själv är muslim, reagerade.  

– Alltså, jag blev jättechockad och ledsen. De flesta muslimer har inte såna regler. Islam är en bra sak, men han sa att det ska vara så och så och var typ väldigt arg, säger hon till Sydsvenskan. 

Enligt tidningen ägnade klassen sedan en lång lektion åt att bearbeta det som imamen sagt.

– Det blev bra diskussioner. Så något gott kom kanske ut av det. Men nej, det kändes för provocerande för att vara okej, säger Monica Germundsson till Sydsvenskan.

Skolan stoppar framtida besök

Rektorn berättar att skolan nu stoppat alla studiebesök i Mahmoodmoskén eftersom att svaren inte stämmer överens med skolans värdegrund.

– Vi har varit på studiebesök i svenska kyrkan, synagogan och en annan moské, och det har alltid varit intressant och lärorikt. Men här blev man paff, säger hon till Sydsvenskan.

Imamen som tog emot gruppen med femteklassare bekräftar uppgifterna och att han mycket riktigt pratat om homosexuella grisar. Han menar dock att han inte hade tänkt säga så utan att det skedde spontant när läraren frågade varför muslimer inte äter griskött.

– Det fanns inte i mitt huvud att säga denna sak men det kom ut, kan man säga, utan att tänka, säger Rizwan Ahmad Afzal, imamen som tog emot femteklassarna.

Står för uttalandet

Enligt Sydsvenskan står dock imamen fortfarande för sitt uttalande men erbjuder sig att komma till skolan och be om ursäkt "om barnen mår dåligt på grund av hans svar". 

Imamen säger att det vi äter "påverkar vår moral och vår kropp". När Sydsvenskan frågar om han menar att man kan "bli homosexuell om man äter griskött" så är svaret osäkert.

– Så kan det vara. Men jag vet inte exakt, jag har inte läst om detta, säger Rizwan Ahmad Afzal.