22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein kunde inringas och sköts ihjäl av polisen.22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein kunde inringas och sköts ihjäl av polisen.
22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein kunde inringas och sköts ihjäl av polisen.
Några timmar efter det första attentatet slog 22-åringen till mot synagogan i centrala Köpenhamn. En vakt som stod utanför och bevakade en judisk konfirmationsfest sköts i huvudet och avled. Två poliser skottskadades också. Foto: Stefan Lindblom/Hbg-BildNågra timmar efter det första attentatet slog 22-åringen till mot synagogan i centrala Köpenhamn. En vakt som stod utanför och bevakade en judisk konfirmationsfest sköts i huvudet och avled. Två poliser skottskadades också. Foto: Stefan Lindblom/Hbg-Bild
Några timmar efter det första attentatet slog 22-åringen till mot synagogan i centrala Köpenhamn. En vakt som stod utanför och bevakade en judisk konfirmationsfest sköts i huvudet och avled. Två poliser skottskadades också. Foto: Stefan Lindblom/Hbg-Bild
Dan Utzen blev det första dödsoffret, han befann sig i kulturcentrets lokaler där även Lars Vilks uppehöll sig. Foto: PrivatDan Utzen blev det första dödsoffret, han befann sig i kulturcentrets lokaler där även Lars Vilks uppehöll sig. Foto: Privat
Dan Utzen blev det första dödsoffret, han befann sig i kulturcentrets lokaler där även Lars Vilks uppehöll sig. Foto: Privat
Många sörjde händelsen i Köpenhamn och ett blomsterhav växte snabbt utanför Krudttønden där ett av attentaten ägde rum. Foto: Stefan Lindblom/Hbg-BildMånga sörjde händelsen i Köpenhamn och ett blomsterhav växte snabbt utanför Krudttønden där ett av attentaten ägde rum. Foto: Stefan Lindblom/Hbg-Bild
Många sörjde händelsen i Köpenhamn och ett blomsterhav växte snabbt utanför Krudttønden där ett av attentaten ägde rum.  Foto: Stefan Lindblom/Hbg-Bild
Terrorattentatet i Köpenhamn inträffade i februari förra året och blev en stor internationell nyhet. Gärningsmannen var en 22-årig man som sköt 40 skott rakt i i kulturcentret Krudttøndens lokaler där svenske konstnären och Muhammedtecknaren Lars Vilks befann sig. Foto: Epa/TTTerrorattentatet i Köpenhamn inträffade i februari förra året och blev en stor internationell nyhet. Gärningsmannen var en 22-årig man som sköt 40 skott rakt i i kulturcentret Krudttøndens lokaler där svenske konstnären och Muhammedtecknaren Lars Vilks befann sig. Foto: Epa/TT
Terrorattentatet i Köpenhamn inträffade i februari förra året och blev en stor internationell nyhet. Gärningsmannen var en 22-årig man som sköt 40 skott rakt i i kulturcentret Krudttøndens lokaler där svenske konstnären och Muhammedtecknaren Lars Vilks befann sig. Foto: Epa/TT
Lars Vilks. Foto: Axel ÖbergLars Vilks. Foto: Axel Öberg
Lars Vilks. Foto: Axel Öberg

Gripen för terrordåd släpptes på fri fot

Publicerad

Den 19-årige mannen greps som en av ansvariga för terrormorden i Köpenhamn för snart ett år sedan.

Ett av attentaten skedde där den svenske konstnären Lars Vilks framträdde.

Efter nästan elva månader i häkte har nu 19-åringen försatts på fri fot av byretten i Köpenhamn. Mannen är dock fortfarande misstänkt för brott.

Terrormorden i Köpenhamn skakade om hela Danmark och blev stort uppmärksammat även internationellt.

Orsaken var bland annat att det skedde i ljuset av terrordåden i Paris i januari, då satirtidningen Charlie Hebdo var ett av målen.

Vid attentatet avlossade 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein 40 skott mot Krudttøndens entré. En 55-årig man träffades och dog. Två poliser skottskadades också. Konstnären och Muhammedtecknaren Lars Vilks fördes oskadd i säkerhet via en bakdörr.

Tio timmar senare närmade sig samma gärningsman synagogan på Krystalgade där det pågick en bat mitsva, en judisk konfirmationsfest.

Träffades i huvudet

Två poliser och en vakt från den judiska församlingen vaktade vid ingången. Plötsligt sköt 22-åringen mot poliserna och vakten. Den sistnämnde träffades i huvudet och avled. Poliserna sköts i en arm och ett ben och överlevde.

Efter en intensiv polisinsats spårades Omar Abdel Hamid El-Hussein några timmar senare och sköts till döds av ett speciellt poliskommando.

Vid polisens utredning framkom att ytterligare fem personer kunde misstänkas för inblandning i terrorattentatet. Samtliga greps och har nu suttit häktade i cirka elva månader i väntan på rättegång.

Flera av de häktade misstänks för att på olika sätt hjälpt 22-åringen att genomföra attentatet.

På fri fot

På torsdagen meddelade polisen att den yngste av de häktade, en 19-årig man, nu släppts på fri fot av Köpenhamns byrett. Mannen har anklagats för att ha försett den 22-årige mördaren med en eller flera knivar samt en skottsäker väst.

19-åringen själv har hela tiden nekat till brott och krävt att få bli försatt på fri fot.

Så sent som i förra veckan begärde en åklagare att 19-åringen skulle fortsätta att vara häktad, men till sist ansåg alltså domstolen att han kunde släppas.

Lång rättegång

Motiveringen är att polisutredningen nu kommit så långt 19-åringen inte längre anses kunna förstöra arbetet.

Mannen är dock fortfarande misstänkt för brott och kommer att ställas inför rätta när rättegången inleds, troligen i början av mars.

Köpehamns byret har avsatt 30 förhandlingsdagar för rättegången.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag