Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grevinnan Madeleine om livet som rebellisk slottsfru

Friherinnan Madeleine Ramel blev känd över hela landet för sin kamp mot flyktingkritiker i Sjöbo. Nu berättar 92-åringen om sin syn på nuvarande politiska klimatet - och vad som drev henne in i politiken.Foto: Privat
Slottet Övedskloster, där Madeleine Ramel tidigare bodde.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Friherinnan Madeleine Ramel, 92, är en av landets mest rebelliska adelskvinnor.

Hon hotades för sin kamp mot flyktingkritiker i Sjöbo, där hon länge bodde i slottet Övedskloster.

Nu berättar hon om minnen från Nazityskland, om gräl inom adeln och om sin syn på det politiska klimatet i Sverige.

– Jag har ett budskap till kvinnor, säger grevinnan.

Madeleine Ramel har läst klart Lev Tolstojs ”Krig och fred” hemma i förvaltarhuset hon bor i, fem minuter från rokokoslottet Övedskloster utanför Sjöbo.

Friherinnan som på 1980-talet blev känd i hela landet för sin kamp för att Sjöbo skulle ta emot flyktingar, visar genast att det politiska intresset är intakt.

– Man kan bli mörkrädd då och då, säger hon och kritiserar SD:s partiledare Jimmie Åkesson som nyligen besökte flyktingar på gränsen mellan Turkiet och Grekland för att förmedla budskapet att Sverige är fullt.

– Just nu ser det politiska klimatet väldigt besvärligt ut, säger hon.

”Många hade det jättebesvärligt”

Madeleine Ramel är dotter till greve Carl Douglas och gifte sig med friherren Hans Ramel. När hon flyttade ihop med sin man Hans Ramel gjorde hans farmor Fanny Ramel stort intryck på henne.

– En stor förebild. Hon pratade med alla, ringde våra anställda när deras barn var sjuka, plockade blommor när någon fyllde år. 

Fanny Ramel inspirerade henne att engagera sig politiskt.

På 1960-talet blev Madeleine Ramel ordförande i barnavårdsnämnden på sin hemort, som nu ingår i Sjöbo kommun.

– Det var nyttigt. Jag upptäckte att många hade det jättebesvärligt.

Madeleine Ramel med familjen på Övedskloster år 2001. Idag hyllar hon alla kvinnor som tar plats i karriärlivet och samhället.Foto: RONNY JOHANNESSON

Enligt 92-åriga grevinnan var hemska minnen från Nazityskland också en stor drivkraft i samhällsengagemanget. När hon var barn besökte hon ofta sina tyska morföräldrar.

Såg nazisoldater köra i väg fångar

– Jag såg vanliga arbetare som tillfångatogs av soldater och kördes i väg på lastbilsflak. Som åttaåring förstod jag budskapet tydligt, att så gick det för de som inte tyckte som nazisterna, säger hon.

Som vuxen tog friherinnan, som är född och gift inom den svenska adeln, strid för att Sjöbo skulle ta emot flyktingar.

När frågan avgjordes vid en folkomröstning fick familjen poliseskort. Nej-sidan vann.

”Jag tycker folk i dag skiljer sig för skitsaker. Man måste kunna hålla ut bättre. Men det här vågar jag inte framföra till mina barn och barnbarn”, säger Madeleine Ramel. Bilden är från 2014.Foto: ULF RYD / KVP/EXPR

– Jag tänkte på det morgon och kväll. Hur man skulle få folk att förstå vad det gällde. Det handlade inte ens om någon massinvandring, utan om att ta emot tjugo flyktingar, säger hon.

Moderaterna, som traditionellt var överklassens och adelns parti, sparkade ut henne efter folkomröstningen.

– Den skånska adeln är homogen. Många inom adeln var emot mitt engagemang. Jag grälade med en person som förnekade att svenska läkare under andra världskriget protesterade mot att Sverige skulle ta emot judiska akademikerflyktingar. 

Hyllar dottern

Idag gläds Madeleine Ramel när hon ser kvinnor i ledande positioner. Hon hyllar sin dotter som valde polisyrket, och som är ordförande för Liberalerna i Sjöbo, och alla kvinnor som tar plats i karriärlivet och samhället.

Själv var hon den första kvinnliga ordföranden i Sparbanken.

– Att se kvinnor i chefspositioner betyder mycket. Men jag tror inte på kvotering. Jag kan bli förargad när kvinnor anser att de ska ha jobbet oavsett vem som är duktigast.

– Jag har ett budskap till kvinnor: Prata mycket med folk, se hur andra har det - och engagera er.

 

Madeleine Ramel

Ålder: 92 år

Bor: Utanför Sjöbo

Titel: Friherrinna

Medalj: 8:e storleken i högblått band

Bakgrund: Född på Stjärnorp utanför Linköping där släkten Douglas bott sedan 1600-talet då en skotsk anfader, som stridit tillsammans med Gustav II Adolf, kom till Sverige.

Tidigare bland annat ordförande i socialnämnden i Sjöbo, representerade Moderaterna, var Sparbankens första kvinnliga ordförande och i slutet av 1980-talet blev hon uppmärksammad över hela landet när hon slogs för att Sjöbo skulle ta emot flyktingar.

Övedsklosters slott:

Historien om Övedskloster går tillbaka till 1100-talet då munkar från Frankrike kom till Danmark för att bygga ett kloster. I mitten av 1700-talet köptes det av släkten Ramel som uppförde ett slott i rokokostol av röd sandsten. Sedan 1766 är Övedskloster fideikommiss och har drivits i den formen i nio generationer.

Övedsklosters ägor sträcker sig över 3 500 hektar med 1 600 hektar åkermark och ungefär lika mycket skog. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!