Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grevinnan: ”Corona påminner om kriget”

Folkhälsomyndighetens Johan Carlson: ”Dags att förändra folks normer”.
Grevinnan Madeleine Ramel hjälpte svenskar att vaccineras mot TBC, som länge var en folksjukdom som dödade 12 000 svenskar om året. Men idag säger hon att coronaviruset och dess påverkan på samhället påminner henne om andra världskriget.Foto: Privat
Foto: Carl Carlert
Grevinnan Madeleine Ramel hjälpte svenskar att vaccineras mot TBC, som länge var en folksjukdom som dödade 12 000 svenskar om året. Men idag säger hon att coronaviruset och dess påverkan på samhället påminner henne om andra världskriget.

Grevinnan Madeleine Ramel, 92, har upplevt andra världskriget och flera pandemier.

Nu berättar hon om hur coronakrisen påverkar henne - och om hur hon engagerade sig i vaccineringen av en infektionssjukdom som dödade 12 000 svenskar om året.

– Det här med att folk hjälper varandra berör mig mycket, säger hon.

Madeleine Ramel blev känd i hela landet när hon på 1980-talet kämpade för att Sjöbo skulle ta emot flyktingar.

Grevinnan behövde poliseskort för sitt engagemang i frågan.

I Kvällsposten har hon berättat att drivkraften främst kom från hemska minnen från Nazityskland, där hon som barn besökta sina tyska morföräldrar och såg hur nazisterna förde bort oliktänkande.

Nu säger hon att svenskarnas reaktioner i den pågående coronakrisen påminner henne om andra världskriget.

Det fanns en stor rädsla i Sverige

– Vi var väldigt berörda av kriget. Min farbror var arméchef [1944-1948, red. anm.]. Det fanns en stor rädsla i Sverige att det hemska kriget skulle fortsätta en längre tid, säger hon.

”Generositet”

– Men det som kommit tillbaka från den tiden är det här med att man hjälper varandra. Folk talar med varandra. Det finns en väldigt stor generositet som berör mig mycket. Så var det under kriget också.

Madeleine Ramel gick själv med i Lottarörelsen, den frivilliga försvarsorganisationen som rekryterar kvinnor till det svenska totalförsvaret.

Senare engagerade hon sig politiskt och blev på 1960-talet ordförande i barnavårdsnämnden i det som numera är Sjöbo kommun.

12 000 svenskar dog varje år i tbc

Innan dess hjälpte hon barn att vaccineras mot tuberkulos (tbc).

TBC var under många år den vanligaste dödsorsaken bland unga svenskar mellan 15 och 30 år.

Som mest dog 12 000 svenskar om året i sjukdomen.

Fram till 1973 vårdades tbc-sjuka i sanatorium som beskrivits som slutna världar. På 1920-talet släpptes besökande inte in. När tbc härjade som värst var trycket hårt på sanatorierna som då vägrade att ta emot sjuka under 7 år och över 55 år.

På 1940-talet, då Sverige började föra statistik över tbc, var sjukdomen ungefär lika vanligt förekommande här som i dagens Somalia.Foto: PRESSENS BILD / PRESSENS BILD

I början av 1950-talet påbörjades massvaccinering.

Människor stod i kö för att vaccineras

– Då minns jag samlingar av människor som stod i kö för att vaccineras, säger Madeleine Ramel som då var ordförande i en Röda Korset-förening.

– Men det var inte samma som den här coronakrisen där det finns en oro för vad som ska hända i framtiden.

”Inte orolig”

Själv säger 92-åringen att hon inte är orolig att drabbas.

– Jag bor isolerad och åker inte och handlar. Till påsk kommer många ner från Stockholm men de har sagt att inte kommer och hälsar på, skrattar Madeleine Ramel.

Grevinnan under en intervju 2014.Foto: ULF RYD / KVP/EXPR

Grevinnan säger att hon blir närmast ”irriterad” av att läsa om hur gamla dör.

– Jag tror den här krisen lär oss sammanhållning, att hjälpa varandra. Man ska tala med varandra. Politikerna käbblar inte längre, säger hon.

– Vi gör definitivt rätt i Sverige som inte stänger ner allt. Vi är lugna och sansade och lyssnar på myndigheterna. Se på Amerika där alla är osams och det är hopplöst när alla går åt olika håll.

 

LÄS MER

5 experter svarar - då kan coronakaoset vara över 

LÄS MER

Hit vänder du dig med dina frågor om corona 

 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app - och slå på notiser - för senaste nytt. 

Låten "karantän" blev till efter att Oden blivit hemskickad från skolan med hosta och fått spendera en vecka hemma – se han framföra låten här.