Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grevinnan Alexandras plan för nya livet utan miljonerna

Vem är vem i det danska kungahuset? Här får du svar.
Nästa år fyller prins Felix 18 år och efter det får grevinnan Alexandra inget apanage. Ex-prinsessans årsinkomst minskar med 3,5 miljoner.Foto: TOMAS LEPRINCE
Grevinnan Alexandra lovar att hon ska vara förberedd när de kungliga pengarna slutar att trilla in på bankkontot. Foto: UTRECHT ROBIN/STELLA PICTURES

Om ett år sker en stor förändring i grevinnan Alexandras liv. 

Då fyller yngsta sonen Felix 18 år – och Alexandra förlorar 3,5 miljoner kronor om året. 

– Jag ska helt klart vara förberedd när det händer, säger ex-prinsessan. 

2004 skilde sig prins Joachim och grevinnan Alexandra. Det inrutade livet som prinsessa var över men Alexandra behövde inte stå på bar backe för det. 

Sedan dess har hon varje år tagit emot 3,5 miljoner kronor i apanage – men snart tar det slut. När yngsta sonen fyller 18 år upphör utbetalningarna och det är på ex-prinsessans egna initiativ. När sönerna Felix och Nikolai blivit myndiga behövs inte pengarna längre, menar hon.

Det är en helt ny tillvaro för ex-prinsessan som väntar. 

– Det är som att stå vid en ravin som jag ska ta mig över genom att själv lägga ut plankor till en bro. Jag är herre över min egen tillvaro och framtid, sa Alexandra strax efter att hennes beslut hade tillkännagetts under sommaren 2017.

Kärleken dog mellan grevinnan Alexandra och prins Joachim. Paret skilde sig 2004. Sedan dess har ex-prinsessan haft apanage. Foto: THOMAS BORBERG / AP POLFOTO

”Gläder mig åt det”

Men tiden går fort och livet utan miljonerna närmar sig med raketfart. Nu berättar grevinnan Alexandra om tankarna inför förändringen.  

– Jag ska helt klart vara förberedd när det händer. Jag arbetar mycket bakom kulisserna för för att skapa mig ett nytt liv, säger hon till Se og Hør

– Och jag gläder mig åt det!

Jag kan höra att folk skrattar och det finns inget skönare.

Grevinnan Alexandra ligger i startgroparna med att planera sitt nya liv. Hon har under många år haft en viktig styrelsepost i läkemedelsföretaget Ferring Pharmaceuticals. Men affärslivet är inget som ex-prinsessan tänkt satsa på i första hand. 

I stället siktar hon mot scenen. 

När apanaget försvinner känner hon mycket större frihet. Då ska det inte finnas några hinder för vad hon kan prata om. 

– Jag vill fokusera på alla mina härliga upplevelser och jag vill gärna berätta för andra om dem. 

– Detaljerna är inte klara men det ska vara i föredragsform. Jag älskar direktkontakten med publiken. Jag kan höra att folk skrattar och det finns inget skönare. 

Grevinnan Alexandra stortrivs på scen. Här uppträder hon i Malmö arena inför tusentals åskådare. Foto: MARIE ALVEHAGEN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Debut som popsångerska

Grevinnan Alexandra har hyllats för sin komiska tajmning. 

– Roligast är att prata om det danska språket. Det finns så mycket kul att säga och jag älskar när publiken skrattar. Jag älskar att tala om min bok på scen framför en publik, berätta om mina upplevelser och om vårt vackra land. 

Det första steget mot det nya livet tog hon redan förra året då hon gav ut sin bok ”Mitt lyckliga land” och dessutom gjorde debut som popsångerska, både på skiva och på scen. 

– 2018 var väldigt hektiskt. Jag har först nu insett hur många bollar jag har i luften och har lovat mig själv att kika lite på vad jag egentligen har satt i gång. 

Grevinnan Alexandra har tillbringat sommaren hemma i Danmark. Hon har synts på festivaler och konserter. 

– Det är en av få gånger jag har fått tillfälle att njuta av en dansk sommar. Och jag har verkligen njutit, för under sommaren är Danmark som bäst. 

I maj dumpade ex-prinsessan Alexandra sin nya kärlek.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!