Det började med att programledaren Sofie Linde i en direktsänd gala berättade om de sexuella trakasserier hon tvingats utstå under sin tv-karriär.
Det startade ett uppror i Danmark, fler och fler kvinnor i olika branscher delade med sig av sina historier. MeToo nådde Danmark på allvar, tre år senare.
Det har fått konsekvenser på hög politisk nivå. Både Radikale Venstres partiledare Morten Østergaard och Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen lämnade sina poster efter att det kommit fram uppgifter om hur de har behandlat kvinnor.
”Han antastade mig”
Nu har debatten letat sig in i de kungliga sammanhangen. Ex-prinsessan Alexandra berättar i en intervju med det danska magasinet ALT om sin tid i Hongkongs finansvärld. Om hur hon blev trakasserad av en utländsk toppchef.
– Han antastade mig men jag knuffade i väg honom. Det är en del av min livserfarenhet. Men jag är på det klara med att jag hade tur när mitt nej fick vara ett nej.
Hon tycker att samhället borde kommit längre.
– Vi har nått långt i vår kamp för jämställdhet i vår del av världen, men det pågår fortfarande saker som inte är okej och jag blir arg när det går ut över oss kvinnor. För det är inte okej. Det är verkligen inte okej.
Receptet för ökad jämställdhet är enkelt, menar ex-prinsessan.
– Vi måste göra det vi gör nu, prata om det. Få upp det på bordet. Ju fler kvinnor som pratar om det, desto större blir ämnet.

Marys ord inför Europarådet
Alexandra står inte ensam i de kungliga korridorerna när det gäller kampen för jämställdhet. Hennes tidigare svägerska, kronprinsessan Mary, tog upp ämnet när hon talade inför Europarådet i Strasbourg för ett par år sedan.
– Jämställdhet mellan könen grundlägger högre utbildningsnivå, bättre hälsa, högre medelinkomst, bättre internationell konkurrenskraft och högre tillväxt, sa hon då.
– Att kämpa för bättre jämställdhet är alltså inte bara rätt och riktigt – det är även smart.
Grevinnan Alexandra har två söner, prinsarna Nikolai och Felix. Hon berättar för ALT att jämställdhet och respekt är en viktig del av deras uppfostran.
– Jag är glad hur mina söner behandlar flickvänner och kvinnliga vänner. De uppför sig ordentligt och de låter aldrig en flicka gå hem ensam.
– Jag har också sagt till det att se folk i ögonen när de hälsar. Det är deras visitkort och folk minns det.