Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grevinnan Alexandra: ”Med munskydd är jag en i mängden”

Det här är grevinnan Alexandra.
Ett normalt år skulle Alexandra varit ute och rört sig på stan med väninnor, men precis som många andra har hon fått sitta hemma.
Foto: STELLA PICTURES POLFOTO
I somras besökte grevinnan Alexandra ex-maken prins Joachim och hans familj i samband med att gemensamma sonen prins Felix fyllde 18.
Foto: Danska Hovet

Grevinnan Alexandra är trött på corona-krisen och allt den medfört. 

Hon trivs inte med att bära munskydd – men medger att det också ger henne en liten paus i kändistillvaron.  

– Man är bara en bland många andra, helt anonym. Jag kan erkänna att det ibland kan vara skönt, säger hon till ALT

När den då 30-åriga Alexandra Manley råkade hamna bredvid den danska prinsen Joachim på en affärsmiddag i Hongkong förändrades hennes liv. 

Hon hann knappt landa i sitt nya hemland Danmark innan hon var påpassad dygnet runt. Först 25 år senare har hon fått prova på att vara anonym i Danmark och det är på grund av coronakrisen. 

I Danmark är det krav på att bära munskydd i flera delar av samhället, bland annat när man handlar mat eller åker kollektivt. Grevinnan Alexandra förstår nyttan med munskydden, men hon tycker inte alls om dem. 

– De får mig att tänka på science fiction-filmer där alla människor arbetar på fabriker och går runt i likadana kläder så att man inte ska kunna se skillnad på dem, säger Alexandra i en intervju med det danska magasinet ALT

Hon tycker att ens personlighet blir fullständigt raderad när man bär munskydd. 

– Man är bara en bland många andra, helt anonym. Men jag kan också erkänna att det ibland kan vara skönt, säger hon.

Grevinnan Alexandra berättar i en intervju med ALT om året med corona.
Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

Tackade nej till miljoner

Under året med coronakrisen har mycket hänt i grevinnan Alexandras liv. Yngsta sonen Felix fyllde 18 under sommaren och då valde Alexandra att sluta ta emot de kungliga miljonerna som hon tidigare tagit emot varje år, efter skilsmässan från prins Joachim. 

I stället har hon åter blivit den affärskvinna som hon var när hon träffade prinsen för 25 år sedan. 

– Jag är en stor anhängare av att när man stänger dörrar så är det viktigt att man öppnar nya. Och det är svårt att öppna nya dörrar om man klamrar sig fast vid det trygga, gamla och bekväma, har hon tidigare sagt. 

Den nya dörren som öppnades för grevinnan Alexandra var ett jobb på den danska teknikjätten Bang & Olufsen. Hennes titel är ”director for client programmes”.

– Jag känner mig oerhört lycklig att få gå till arbetet och göra något som man gillar, sa hon i en intervju med Berlingske när hon började på nya jobbet. 

I Danmark är det krav på att bära munskydd i flera delar av samhället, bland annat när man handlar mat eller åker kollektivt.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Coronan ändrade allt”

Men hon erkänner att hon har haft svårt att acceptera de begränsningar som coronakrisen skapat under det senaste året. 

– Vi människor njuter av att vara fria att göra precis vad vi har lust till och själv styra över våra liv. Och så kom coronan och ändrade på allt det. 

Hon berättar att hon samma dag som intervjun med ALT gjordes såg en man på gatan som drog en resväska efter sig. 

– Det är en så ovanlig syn just nu att jag reagerade. Det är helt galet att det är så. 

Men det finns något gott i allt det onda. 

– Jag har lärt mig att sätta värde på saker jag tidigare tagit för givet, som att resa till exempel. Jag har också lärt mig att uppskatta närvaro, det är ju paradoxalt att vi under coronakrisen ska värna om varandra genom att undvika varandra. 

TV: Mer om det danska kungahuset

Vem är vem i de kungliga salongerna?

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!