Greta Thunbergs attack mot bajsvatten-planerna

Greta Thunberg är starkt kritisk till Köpenhamns agerande.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Härifrån skulle det danska bajsvattnet pumpas ut i Öresund.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Danmarks planer på att släppa ut 290 miljoner liter orenat avloppsvatten i Öresund väcker ont blod hos klimataktivisten Greta Thunberg.

Hon är starkt kritisk till Köpenhamns agerande. 

”Ja, samma Köpenhamn som hävdar att de kommer att vara ”klimatneutrala” år 2025”, skriver hon på Twitter. 

Att 290 000 kubikmeter orenat bajsvatten skulle släppas ut i havet väckte stor uppståndelse på båda sidor om Öresund. 

Planerna har skjutits upp för närvarande, men väcker fortfarande starka reaktioner. Framförallt när danska TV2 Lorry avslöjade att Köpenhamns kommun släppt ut betydligt större mängder orenat avloppsvatten i sundet.

Mellan 2014 och 2018 har den danska huvudstaden låtit 35 miljarder liter kloakvatten rinna ut i havet, enligt tv-kanalen. Det är 120 gånger mer än vad staden planerade att släppa ut nu.

Greta Thunbergs attack

Avslöjandet upprör flera politiker. 

– Det här är våldsamma siffror. Och det visar ju att det utsläpp vi har diskuterat de senaste dagarna bara är toppen på ett isberg, säger Martin Lidegaard från De radikale till TV2 Lorry.

Under onsdagsförmiddagen går även klimataktivisten Greta Thunberg till attack mot Köpenhamn. Hon reagerar starkt på stadens planer att släppa ut orenat avloppsvatten i Öresund och skriver på Twitter: 

”Danmark var på väg att dumpa 290 miljoner liter ofiltrerat toalettvatten i Östersjön. Nu visar det sig att Köpenhamn redan har dumpat över 35 miljarder liter sådant vatten direkt i Öresund sedan 2014. Ja, samma Köpenhamn som hävdar att de kommer att vara 'klimatneutrala' år 2025.”

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1265539767896281090

”Det är motbjudande”

Det var alltså tänkt att 290 000 kubikmeter orenat kloakvatten skulle dumpas under fem dagar.

Orsaken är ett förarbete till en utbyggnad av bostäder i Nordhavn i Köpenhamn, som gör det ordinarie avfallsröret otillgängligt under en begränsad tid. 

Experter, politiker och allmänhet har reagerade med bestörtning på utsläppet. Kritiken har bland annat legat i att Öresunds djurliv kan ta skada. 

Även Sveriges miljöminister Isabella Lövin (MP) kritiserade, genom sin statssekreterare, beslutet. 

”Vi förstår att människor är oroliga och tycker att det är motbjudande”, säger Gunvor G Ericson, statssekreterare hos miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP), i en skriftlig kommentar, enligt TT. 

Under söndagseftermiddagen kom beskedet att utsläppet skjuts fram till oktober, i alla fall till att börja med. Teknik- och miljönämnden ska undersöka om man kan undvika utsläppet helt. 

TV: Så här var danskarnas planer

Nu är utsläppet stoppat.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!