Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Greta Thunberg nobbades av riksdagen – talar i Köpenhamn

På lördag talar Greta Thunberg i Köpenhamn.
Foto: STEVE BISGROVE/REX / STEVE BISGROVE/REX/IBL REX FEATURES
Folkets Klimamarch i fjol drog 15 000 personer.
Foto: Privat

Greta Thunberg har fortfarande inte fått göra sin röst hörd inför den svenska riksdagen.

Samtidigt är hon nu huvudtalare på vad som kan bli den största klimataktionen i modern tid i vårt grannland Danmark.

– Vi blev helt euforiska när vi fick veta att hon kommer, säger Amalie Lund Michaelsen, 24, kontaktperson för Folkets Klimamarch København.

Greta Thunberg med sin kartongskylt ”skolstrejk för klimatet” utanför riskdagshuset i Stockholm, var från början en ensam tonårings markering mot makten.

Sedan dess har mycket hänt. 

Hon har blivit symbolen för dem som ska leva i konsekvenserna av klimatkrisen, barn och unga, som inte har möjlighet att rösta eller göra sina röster hörda.

Nu kan ingen slå dövörat till.

Greta Thunberg har sedan slutet på sommaren 2018 redan hunnit tala till brittiska parlamentet, EU och FN, träffat påven, hyllats av Hollywoodstjärnor, varit med på klimatstrejkar världen över, blivit utsett till Expressens ”Årets kvinna”, nominerats till Nobels fredspris – och nu senast varit på omslaget till Times Magazine.

Greta Thunberg på omslaget till Times Magazine.
Foto: Times Magazine.

Huvudtalare i Köpenhamn

På lördagen 25 maj kommer hon för att vara huvudtalare på vad som spås kunna bli Danmarks största klimatmanifestation någonsin.

– Vi blev helt euforiska när vi fick veta att hon kommer, säger Amalie Lund Michaelsen, 24, kontaktperson för Folkets Klimamarch København.

Förra året var 15 000 personer med på Folkets Klimamarch, bara i Köpenhamn. Nu spås Gretas närvaro göra att antalet åtminstone dubblas.

– Hon inspirerar unga i Danmark, är hela miljörörelsens talesperson och får världsledarna att lyssna, säger Amalie Lund Michaelsen.

Amalie Lund Michaelsen, 24: ”Hon får världsledarna att lyssna”.
Foto: Privat

”Unga kräver att politikerna tar ansvar”

Greta Thunbergs initiativ fridaysforfuture, att skolstrejka för klimatet, har fått många danska ungdomar att engagera sig.

– Något som ganska nyligen växt fram väldigt stark är den danska gröna studentrörelsen, som inte är partibunden. Unga människor som kräver att politikerna tar ansvar för miljöpolitiken. Man kan säga att den vuxit fram parallellt med Greta Thunberg-rörelsen, säger Kevin Shakir, frilansjournalist politisk inriktning, baserad i Köpehamn och fortsätter:

– I samband med klimatmarschen och Gretas tal så kommer tusentals elever och universitetsstudenter strejka i hela Danmark.

Det är på den danska tidningen Politikens initiativ som Greta Thunberg blev inbjuden till att tala på Christianborgs Slotsplads i samband med manifestationen.

– Det är en stor ära att vara med och presentera Greta Thunberg, när hon för första gången ska tala i Danmark. Hon är en ikon för en generation, som kräver handling i klimatkampen. Hon har ett helt eget kompromisslöst tillvägagångssätt som visar vägen framåt. Ingen kan stänga öronen mot vad hon säger, säger Politikens chefredaktör Christian Jensen i tidningen.

Kevin Shakir, frilandsjournalist politisk inriktning.
Foto: PRESS

Får inte tala i riksdagen

I slutet på maj röstar danskarna i EU-valet och i juni är Folketingsvalg. Flera opinionsmätningar visar att klimathotet står högst på danskarnas dagordning. Innan dess var det länge flyktingkrisen.

– Det säger någonting om engagemanget. Det är möjligt att den här klimatmarschen blir den största miljöpolitiska aktionen i modern tid i Danmark, säger Kevin Shakir.

Trots att Greta Thunberg nu spelar en så viktig politisk roll i vårt grannland Danmark har hon fortfarande inte fått tala i Sveriges riksdag.

Miljöpartiet ville att ett ett undantag skulle göras från det regelverk som gör att bara riksdagsledamöter och ministrar får tala i plenisalen. I början av maj tog dock talmannen Andreas Norlén, i samråd med gruppledarna, beslutet att inte släppa in Greta.

Han skrev då i en skriftlig kommentar till Ekot att han ”välkomnar engagemang i angelägna samhällsfrågor” men att sammanträdena i kammaren är till för ledamöter och statsråd.

Ett gäng demonstranter som strejkar för klimatet utanför Stadshuset.
Foto: Privat

Träffas varje fredag i Malmö

Även på den här sidan sundet har Greta Thunbergs budskap satt i gång engagemang. I Malmö finns det en grupp ihärdiga eldsjälar som träffas utanför Stadshuset varje fredag för att strejka för klimatet.

Den första strejken som genomfördes var helgen innan det svenska riksdagsvalet. Det var i slutet på en sommar av skogsbränder och det nya ordet klimatångest hade just kommit upp på tapeten. 

En av dem som varit med från allra första början är Anna Bokström, som nu blivit något av en representant för Fridaysforfuture i Malmö.

– När man såg bilden på Greta kände jag att det var ett så stort svek. Att en 15-åring skulle sitta där ensam. Jag tänkte att vi vuxna måste sätta oss med henne, säger Anna Bokström.

Som mest har 600 personer samlats utanför Stadshuset i Malmö. Det var när det var global strejk den 15 mars och Greta Thunberg själv dessutom var där och talade.

– Hon har blivit ett ansikte för miljörörelsen. Jag tror det viktigt ha personer att haka fast vid, det gör budskapet hanterbart, säger Anna Bokström.

Samma dag gick hundratusentals människor, i över 2000 städer, ut och demonstrerade världen över.

LÄS OCKSÅ: Malmös elever strejkar för ett hållbart klimat 

Frans Thunebro, 10, klimatstrejkar varje fredag.
Foto: Privat

Frans, 10: ”Nu lyssnar politikerna”

Malmöbon Frans Thunebro, 10, lyckades få hela sin klass att delta den 15 mars.

– Greta är väldigt inspirerande. Jag tror hon har haft en stor inverkan för jag känner att nu så lyssnar politikerna mer på oss. Vissa länder har ju till och med utlyst klimatnödläge, säger Frans Thunebro.

Han har själv fortsatt gå till Stadshuset i Malmö varje fredag och till fredagens stora manifestation den 24:e har de ordnat en politikerutfrågning, berättar han.

– Då ska jag ställa frågorna. Jag vill få reda på hur politikerna pratar med sina familjer, sina barn, om klimatkrisen, säger Frans Thunebro.

Anna Bokström, representant för Fridaysforfuture i Malmö.
Foto: Privat

Ibland en ensam person

Även Fridaysforfuture i Malmö främst drar folk när det är global strejk så fortsätter de ihärdigaste deltagarna att hålla uppe konceptet. 

Ibland har tio personer samlats, någon gång trettio och ibland har en ensam person stått i ösregn. Men någon står alltid där – mellan klockan 10 och 13, varje fredag. 

– Det är viktigt att vara konsekvent och uthållig. Vi fortsätter göra det här för att det blir så tydligt. Snart kan vi säga att vi har suttit här i ett år utan att någonting hänt. Sedan två år, och så vidare. De som ser oss får en ständig påminnelse om att tiden går utan att något görs. Det går inte vara förälder och inte oroa sig för barnens framtid nu, säger Anna Bokström

Klimatstrejkar i Sydsverige

I dessa sydsvenska orter har människor skolstrejkat för klimatet:


Värnamo

Gislaved

Halmstad

Ljungby

Älmhult

Båstad

Ängelholm

Trelleborg

Simrishamn

Lund

Malmö

Eslöv

Hörby

Helsingborg

Höganäs

Kristianstad

Karlskrona

Växjö

Kalmar

Oskarshamn

Laholm

Hyltebruk


Källa: fridaysforfuture.org och lokalmedia.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!