Det var vid en stor polisinsats som fyra män greps på Öresundsbron den 28 maj 2015. Brpn stängdes av på kvällen och långa köer bildades. Foto: MIKAEL NILSSONDet var vid en stor polisinsats som fyra män greps på Öresundsbron den 28 maj 2015. Brpn stängdes av på kvällen och långa köer bildades. Foto: MIKAEL NILSSON
Det var vid en stor polisinsats som fyra män greps på Öresundsbron den 28 maj 2015. Brpn stängdes av på kvällen och långa köer bildades. Foto: MIKAEL NILSSON
Dansk polis hjälpte sina svenska kolleger med gripandet vid Pepparholm. Nu åtalas fyra män. Foto: MATHIAS ØGENDALDansk polis hjälpte sina svenska kolleger med gripandet vid Pepparholm. Nu åtalas fyra män. Foto: MATHIAS ØGENDAL
Dansk polis hjälpte sina svenska kolleger med gripandet vid Pepparholm. Nu åtalas fyra män.  Foto: MATHIAS ØGENDAL

Greps efter dramatisk flykt – nu åtalas de

Publicerad

Fyra män som under stor dramatik greps på Öresundsbron i våras har nu åtalats och ska ställas inför rätta i Köpenhamn.

De jagades av både dansk och svensk polis när de tvärbromsade vid Pepparholm, sprang ut och försökte göra sig av med två kpistar.

Flera svenska poliser som jobbat "under cover" kräver att få vittna anonymt, uppger Ekstrabladet.

Polisingripandet i slutet av maj förra året väckte mycket uppmärksamhet. En Skoda och en Volkswagen Polo, med två män i varje bil, jagades på bron av svensk polis som larmade sina danska kolleger med en begäran om assistans.

Vid Pepparholm hoppade en man ut ur Skodan och kastade ifrån sig två tjeckiska kpistar av typ Scorpion och sammanlagt 18 skarpa skott.

Hittade pengar i bilarna

Men polisen hittade vapnen och samtliga de fyra männen greps. I Skodan hittade poliserna 13 500 danska kronor i kontanter, och i Polon ytterligare 30 000 svenska kronor.

De fyra gripna männen beskrivs alla som grovt kriminella. Alla är i 25-årsåldern. Mannen som kastade ifrån sig vapnen är för övrigt inskriven vid universitet som juridikstuderande.

Alla fyra åtalas nu för vapenbrott – det gäller dels innehavet av de båda kpistarna, dels misstanken att de tänkt köpa ytterligare vapen för kontanterna som hittades i bilarna. Tingsrätten i Köpenhamn har satt av fyra rättegångsdagar för målet.

Jobbar med falsk identitet

Uppenbarligen kände svensk polis till att danskarna skulle komma till Malmö och köpa vapen på kvällen den 28 maj. Sex svenska poliser ska vittna i rättegången – och fyra av dem har begärt anonymitet eftersom de jobbar under falsk identitet i kriminella kretsar.

Den utredning som de fyra varit inblandade i pågår fortfarande. De skulle därför vålla stor skada om deras identitet röjdes.

Alla de fyra åtalade nekar till brott. Ekstrabladet har talat med en av deras försvarare, advokat Michael Juul Eriksen. Han säger:

– Min klient nekar till brott. Han har ingen som helst kännedom om de där vapnen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag