Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gravidmagen försvann inte – var tio kilo cysta

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Ulrika hade problem med magen i 30 år.
Foto: Joakim Hägerstrand.

Ulrika Hägerstrand, 50, hade magproblem i 30 år – men först när det blev akut fick hon hjälp. 

Då visade det sig att hon hade en 28 centimeter lång cysta i magen. 

– Man blir psykiskt knäckt. Till slut tror man att det ska vara så, säger hon. 

Ända sedan Ulrika Hägerstrand, från Hasslö i Karlskrona kommun, födde barn för ungefär 30 år sedan har hon haft ständiga problem. 

Gravidmagen drog aldrig ihop sig och hon har haft problem med sköldkörteln, svullna ben och lågt blodvärde. 

– För fyra år sedan rann det massa vätska från min livmoder. Jag tvingades byta en åttatimmarsbinda varannan timme, säger hon. 

När hon har sökt hjälp hos olika läkare har de gjort gynundersökningar men har då inte upptäckt något konstigt. En av läkarna uppmanade i stället henne att ta promenader. 

”Då ger man upp”

I hennes journaler skrev de att magen var öm och mjuk – trots att de inte känt på den, menar Ulrika Hägerstrand. 

– I stället var den hård som en gravidmage. Jag blir så irriterad att man inte gör mer. Till slut tror man att det ska vara så och då ger man upp, säger hon. 

Vid ett tillfälle gick hon ner 30 kilo genom förändrad kost, men trots det var den utåtbuktande magen kvar. 

– Den var fortfarande kupad framåt och kändes som silikon, berättar hon. 

I september 2020 tilltog smärtorna rejält och på eget initiativ tog Ulrika tarmdrivande medel för att lindra smärtorna.

Cystan vägde tio kilo.
Foto: PRIVAT

28 centimeter lång

Men efter ett halvår blev det olidligt och hon tog sig till akuten. 

– De ser då att det är en 28 centimeter lång cysta som trycker mot organen och det blir en akut operation. När jag ligger på britsen hör jag hur läkarna diskuterar om cancer och då blir det övermäktigt – jag kan inte ta in det. 

Man kunde inte utesluta att det skulle vara en tumör och då görs en magröntgen och ultraljud utanpå magen – för första gången. Hennes livmoder är då tio gånger större än vad den ska vara och cystan, som hade börjat skruva på sig och strypa åt blodtillförseln, låg bakom smärtorna. 

– Nu är cystan sedan att halvår borta och det känns som natt och dag. Jag tror att jag haft den väldigt, väldigt länge, säger hon. 

”Brist på kunskap”

Nu har det gått ett halvår sedan Ulrika Hägerstrand opererade bort cystan och hon hoppas på att bli helt återställd efter ett år. Nu har hon också ansökt om att få ersättning för alla de år som hon har haft smärta och problem utan att ha fått hjälp. 

Hon menar att det inte får gå till så här och att det måste ske en förändring.

– Man måste ta varje patient på allvar. Jag vet att jag inte är den enda som varit med om det här och jag är innerligt trött på denna nonchalans och brist på kunskap och engagemang som många av oss möter när vi uppsöker vården i dag.

Ingemar Lilja, chefläkare för primärvård i Region Blekinge, kan inte kommentera det enskilda fallet med Ulrika, men säger att det kan hända att mindre cystor som är runt fem till tio centimeter stora kan missas vid vanliga undersökningar då man känner på magen.

”Ingen anmälan”

”Här har det förstås också betydelse hur individen ser ut (magerlagd eller motsatsen). Däremot bör en cysta i denna storlek upptäckas”, skriver han i ett mejl till Kvällsposten.

Ulrika Hägerstrand har tidigare hört av sig till Region Blekinge, men regionen har valt att inte gå vidare med en lex Maria-anmälan. Ingemar Lilja förklarar att en sådan anmälan generellt görs vid allvarlig vårdskada eller risk för det under förutsättning att skadan varit möjlig att förebygga.

Om inte dessa kriterier är uppfyllda ska alltså ingen anmälan enligt lex Maria göras även om det fortfarande kan finnas grund för en avvikelse”, skriver han i mejlet.

TV: Sanna, 21, var osynligt sjuk i tre år – sen fick hon ovanliga diagnosen

Tidigare Rosengårdspelaren om hur Pots påverkar henne

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!