Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gravid kvinna sändes hem – då dog barnet

Skånes universitetsjukhus i Lund anmäler sig själva efter händelsen. Foto: Peter J Olsson / OKÄND
Den gravida kvinnan skickades hem för att det inte fanns några vårdplatser. Dagen efter dog fostret i magen. Foto: Sara Strandlund

Kvinnan i 35-årsåldern var gravid med sitt första barn och skulle läggas in på sjukhuset för att sätta i gång förlossningen.

Men sjukhuset saknade vårdplatser och kvinnan skickades hem. Dagen efter dog barnet.

Nu anmäler Skånes universitetssjukhus sig själva.

Det var i september förra året som kvinnan, i 35-årsåldern och gravid i vecka 41 med sitt första barn, remitterades till kvinnokliniken vid Skånes universitetssjukhus i Lund.

Barnets hjärtljud var normalt och med hjälp av en ultraljudsundersökning kunde man också konstatera att mängden fostervatten var normal.

Fick värkar

Sjukhuspersonalen planerade att kvinnan skulle bli inlagd och att förlossningen skulle sättas i gång – men det fanns inga lediga vårdplatser.

Kvinnan skickades därför hem med beskedet att återkomma dagen efter för igångsättning. På vägen hem fick kvinnan värkar, och när hon kontaktade kvinnokliniken bad man henne stanna hemma tills värkarna kom regelbundet.

Barnet dog

Värkarna fortsatte under natten och kvinnan drabbades också av illamående och kräkningar. Framåt morgonen avtog värkarbetet och när kvinnan åkte in till sjukhuset för igångsättning på förmiddagen hade barnet avlidit inne i magen.

Hade överlevt

Skånes universitetssjukhus har nu anmält sig själva enligt lex Maria, eftersom barnet sannolikt hade överlevt om kvinnan hade lagts in och blivit igångsatt.

"Orsaken till det inträffade bedöms vara att bristande möjlighet till inläggning påverkade de medicinska besluten", skriver sjukhusledningen i anmälan. Sjukhuset skriver att man vidtar åtgärder för att kunna öka antalet platser på perinatalavdelningen.

Följ Kvällsposten på Facebook, Twitter och Instagram för de senaste sydsvenska nyheterna.