Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gravid fick inte stanna – födde på gräsmatta

Växjö sjukhus anser att man gjorde en korrekt bedömning. Foto: HANS RUNESSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Kvinnan födde på en gräsmatta. Foto: SHUTTERSTOCK

Under ett dygn kördes den höggravida kvinnan mellan Ljungby och Växjö fem gånger.

Sen födde hon på en gräsmatta.

– Det enda jag tänkte på var om vårt barn var okej, jag var så orolig för honom, säger hon till Smålänningen.

Det var i april i år som paret kände att barnet var på väg. 

Hon undersöktes av en barnmorska, som konstaterade att det ännu var för tidigt att föda. Beskedet löd att de skulle köra hem och invänta värkarna. 

Men efter att kvinnan börjat må sämre under natten med kraftiga smärtor och blödningar vände de åter till sjukhuset. 

Körde fem vändor

Därefter körde paret flera vändor mellan Växjö och Ljungby – totalt fem. Sista gången de körde hem mot Ljungby hann de inte hela vägen.

– Jag hade så ont så jag tvingade min man att parkera bilen, kunde inte kontrollera mig längre. Utanför bilen, på gräset intill Mariakyrkan i Växjö, födde jag vår son. Klockan var runt 8 på morgonen, det var väldigt kallt ute, säger kvinnan, som vill vara anonym, till Smålänningen. 

Kvinnan beskriver för Smålänningen att hon kände sig hjälplös, att hon inte visste vad hon skulle göra. 

Fem minuter efter att kvinnan börjat föda anlände ambulans till platsen. Då hade mannen tagit en filt och lagt om det nyfödda barnet.

– Det enda jag tänkte på var om vårt barn var okej, jag var så orolig för honom, säger kvinnan till Smålänningen.

”Tänker gå vidare”

Paret är nu, en dryg månad efter händelsen, starkt kritisk till att de inte fick stanna kvar på sjukhuset. Hade de fått stanna kvar på sjukhuset ”hade det här aldrig hänt”. 

– Vi tänker gå vidare med detta, troligtvis kommer vi göra en IVO-anmälan. Även om vi mår nu vill vi inte att någon annan ska behöva uppleva något liknanden, säger mannen.

Kvinnosjukhusets verksamhetschef Jennie Ronéus anser att sjukhuset gjort en korrekt medicinsk bedömning, uppger hon i ett yttrande till Patientnämnden.

Så här säger hon till Smålänningen.  

– Vi kan inte kommentera enstaka fall. Men vår bedömning om patienter är i aktiv förlossning eller inte görs utifrån medicinska riktlinjer som bygger på evidens och beprövad erfarenhet. Vid varje bedömning tas hänsyn till den enskilda kvinnan och hennes individuella behov. Om patienten bedöms vara i aktiv förlossning eller har andra riskfaktorer stannar paret kvar på Förlossningsavdelningen.