Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Grattis på 75-årsdagen, världens bästa tidning!

Foto: RONNY JOHANNESSON / KVP

En kvällstidning för Sydsverige.

En genialisk idé.

Nu har Kvällsposten funnits i 75 år.

I januari kör vi igång Edvardnomineringen – och så lottar vi ut två unika bilder på Årets skåning.

Grattis till 75-åringen!

Det är här det händer först. I Sydsverige, vid gränsen mot Danmark och kontinenten. Flyktingström, elkris, SD-våg och Mette Frederiksens osvenska hantering av pandemin är några av de större nyhetshändelserna där södra Sverige har varit landets nyhets-epicentrum.

Kort sagt: Finns det en bättre plats för en nyhetsredaktion?

Kvällsposten började ges ut 1948, då som en eftermiddagstidning på söndagarna, starkt förknippad med Sydsvenska Dagbladet. Därefter blev vi en kvällstidning varje dag, ibland med fler extraupplagor under dygnet. På 1990-talet började kvällstidningarna tryckas på natten och säljas på förmiddagen. 

Det senaste året har vi börjat trycka ännu tidigare, eftersom kvällstidningsläsarnas köpvanor förändrades under pandemin och man helt enkelt väntar sig en nytryckt Kvällsposten när butiken öppnar klockan 8.

Kvällsposten kommer fortfarande ut på papper 365 dagar om året. Digitalt finns vi på kvp.se och, sedan knappt ett år, i Expressens app, eftersom vi vet att läsarna uppskattar stora plattformar med mycket innehåll. 

Kvällsposten är dock inte bara nyheter. Självklart är rapportering och fördjupning kring aktuella händelser vårt huvudsakliga uppdrag.

En historisk löpsedel – förärad årets SVT-julvärd Babben Larsson som fick Edvardpriset 2007.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Tack för alla skratt!

Men det händer roliga saker, också. Även under tuffa år.

Två av de härligaste arbetsuppgifterna för en chefredaktör på Kvällsposten är Edvardpriset och Årets skåning. Priserna är ett sätt att hylla de fantastiska personer som bidrar med glädje, briljans och skratt när livet är som kämpigast. 

De senaste åren har vi delat ut Edvard till Mikael Wiehe, Tareq Taylor, Siw Malmkvist och Marianne Mörck. Årets skåning-diplomet har gått till Farah Abadi, Peder Fredricson, Nisse Hellberg och Jesper Rönndahl. Med facit i hand – väldigt smarta val, om jag får säga det själv.

I dag, på KvP:s 75-årsdag, tänkte jag passa på att ge bort två av Årets skåning-bilderna. Porträtten är skapade av Jens Christian och tryckta på frostat glas. De har hängt i Sturups ankomsthall men nu är det dags att de hämtas upp här på redaktionen av någon som verkligen tycker om Nisse eller Peder.

Vill du helst ha Peder Fredricson-bilden?

KvP:s redaktionschef Lovisa Åkesson och flygplatschefen Karin Öhrström (th) vid avtäckningen av ryttarstjärnan Peder Fredricsons porträtt i ankomsthallen på Malmö Airport.
Foto: JENS CHRISTIAN

Eller den på Nisse Hellberg?

Pandemiåret fick inte sätta käppar i hjulen för Årets skåning. Men alla tvingades bära munskydd när Nisse Hellbergs porträtt avtäcktes.
Foto: JENS CHRISTIAN

Men vänta ... en sak till!

I dag drar vi också i gång nomineringarna för Edvardpriset. Här är mina förslag. Men du får gärna nominera din egen kandidat. Eller helt enkelt snacka upp din favorit. Mejla mig på maria.rydhagen@kvp.se (skriv Edvard i ämnesraden). Vinnaren får den fina Edvardstatyetten, skapad av legendariska Malmöskulptören Thure Thörn.

Gizem Erdogan

Prisade skådespelaren Gizem Erdogan, stjärna i succén ”Tunna blå linjen”.
Foto: Erik Vallsten/Anagram / SVT

Motivering: Har synts i Sydsveriges och Sveriges mest älskade tv-serie under året – ”Tunna blå linjen” som spelas in på Malmös gator.

David Sundin

Programledaren och komikern David Sundin.
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO

Motivering: Rolig, älskad och överallt. David Sundin var ”bäst i test” på SVT.

Olof Lundh

Journalisten och författaren Olof Lundh.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Motivering: Nominerad till Stora journalistpriset, uppmärksammat boksläpp och vinnare i ”Alla mot alla” tillsammans med Ebba Kleeberg von Sydow. 

Petrina Solange

Prisbelönta komikern Petrina Solange från Degeberga.
Foto: Jeppe Gustafsson / IBL

Motivering: Prisbelönta komikern Petrina Solange släppte sin egen show ”Nu är jag här” på SVT men var också en av komikerna som gjorde satir på valet 2022 i ”Sveriges roligaste partiledare”.

Marie Olsson Nylander

Marie Olsson Nylander från Höganäs, känd från ”Husdrömmar Sicilien”.
Foto: JANNE DANIELSSON / SVT

Motivering: ”Husdrömmar” i SVT slår tittarrekord och tar priser – och mest namnkunnig är Marie Olsson Nylander från Höganäs. Hennes egen spinoffserie ”Husdrömmar Sicilien” släppte under 2022 sin tredje säsong.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!