Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gratis snabbtest för alla sundspendlare

På måndagsmorgonen erbjuds gratis snabbtest för coronavirus utanför köpcentret Emporia i Hyllie. Allt för att underlätta för de svenska sundspendlarna.

– Jag är glad att vi på endast en vecka har kunnat hitta en lösning, säger Carl-Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Förra söndagen införde den danska regeringen plötsligt ett helt nytt krav för att tillåta inresa i landet. Resenären måste kunna visa upp ett negativt covid 19-test.

Snabbtestet är gratis första gången man utnyttjar det. Pendlare kan sedan testa sig fortlöpande i Danmark.
Foto: Johan Nilsson/TT
Kön var lång utanför köpcentret Emporia i Hyllie när Danmark förra söndagen införde nya regler för de som arbetspendlar.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Även dagliga pendlare avkrävs det negativa testresultatet – men tillåts visa upp samma testresultat under en vecka.

Region Skåne har i första hand tecknat avtal med Scantest, men fler avtal väntas under den kommande veckan. Avtalen förlängs med en månad i taget så länge behovet finns.

Start måndag morgon

Testerna görs från och med måndag morgon den 18 januari klockan 07 hos Scantest på Hyllie Stationsväg 8, Väster parkering, vid Emporia i Malmö.

Den som vill testas behöver visa upp sitt danska CPR-nummer och ett intyg på att man arbetar på andra sidan Sundet.

Testet är gratis första gången, därefter fortsätter pendlaren att att testa sig gratis i Danmark. Danska medborgare som bor i Sverige behöver inte testa sig alls.

”Löst på en vecka”

– Jag är glad att vi på endast en vecka har kunnat hitta en lösning för alla de svenskar som arbetar i Danmark och som kanske inte har ett arbete som medger att de kan sköta det digitalt från hemmet i Sverige, säger Carl-Johan Sonesson.

Han är kritisk mot den danska regeringens sätt att införa det nya testkravet.

– Som nybliven ordförande i Greater Copenhagen ser jag detta som ett konkret exempel på ett plötsligt danskt regeringsbeslut, som inte har samverkats med den regionala nivån och därmed skapar onödiga problem.

Danmarks reserestriktioner är förlängda till 7 februari och kan komma att förlängas ytterligare.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!