Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gränspolisens svar – efter ingripandet mot Benjamin

Se omdiskuterade händelsen här.
Foto: Privat
Foto: Privat / Benjamin Antwi hamnade i dispyt med polisen på Ö
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Benjamin Antwi, 40, släpades av tåget – en händelse som fångades på film och har spridits av tusentals personer på sociala medier.

Polisen har anklagats för rasprofilering. Nu kommenterar gränspolisen händelsen.

– Att göra ingripande baserat på en persons etniska ursprung och utseende är inte förenligt med polisens värdegrund, säger Thommy Brännström, chef för gränspolisen i region syd, i ett pressmeddelande.

I fredags satt Benjamin Antwi, 40, på tåget hem mot Malmö från Köpenhamn när en passkontrollant bad att få se hans pass vid stationen i Hyllie.

Efter att han visat upp sin legitimation kom gränspolisen dit och bad honom följa med ut från tåget. Det vägrade Benjamin.

– Det är inte min skyldighet att följa med en polis ut bara för att han säger det. Han måste ha en grund, en anledning. Ska alla mörkhyade människor i tåget följa med utan grund?

Händelsen fångades på film av flera vittnen i tågvagnen, som i sin tur har delat klippen på sociala medier. Där har det spridits av tusentals personer – och många av dem har anklagat polisen för rasprofilering i samband med ingripandet.

”Förstår att det väcker känslor”

Gränspolisen har nu kommenterat ingripandet och efterspelet till händelsen.

– Jag förstår att filmklippet som spridits i sociala medier från händelsen väcker känslor, men det kan finnas omständigheter bakom polisens agerande som inte framgår av filmen, säger Thommy Brännström, chef för gränspolisen i region Syd, i ett pressmeddelande.

Benjamin Antwi tror själv att han utsattes för polisens kontroll på grund av sin hudfärg.

– Vi har tydliga riktlinjer för hur kontroller ska gå till. Att göra ingripande baserat på en persons etniska ursprung och utseende är inte förenligt med polisens värdegrund, säger Thommy Brännström.

Polisen har anmält Benjamin Antwi för våldsamt motstånd, och han själv har anmält polisen för tjänstefel och misshandel. Den senare utredningen har tilldelats åklagare vid särskilda åklagarkammaren, och kommer inte att utredas av någon inom polisen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!