Varje dag kontrolleras tusentals personer vid gränserna. Foto: FRITZ SCHIBLIVarje dag kontrolleras tusentals personer vid gränserna. Foto: FRITZ SCHIBLI
Varje dag kontrolleras tusentals personer vid gränserna. Foto: FRITZ SCHIBLI
I september meddelade även EU-kommissionen att man inte accepterar förlängda passkontroller på den grund man hitills utfärdat dem. Foto: FRITZ SCHIBLII september meddelade även EU-kommissionen att man inte accepterar förlängda passkontroller på den grund man hitills utfärdat dem. Foto: FRITZ SCHIBLI
I september meddelade även EU-kommissionen att man inte accepterar förlängda passkontroller på den grund man hitills utfärdat dem. Foto: FRITZ SCHIBLI

Gränskontrollerna skärptes – nu avvisas dubbelt så många

Publicerad

Sedan september har gränspolisen i Skåne haft 237 personer till sitt förfogande.

Ökningen har lett till en markant skillnad i hur många som avvisas, det skriver Sydsvenskan.

– Ökningen är en direkt följd av att vi ökat kontrollerna, säger Martin Svensson, chef för gränskontrollerna i Skåne, till Sydsvenskan.

Med start den 14 september i år utökades gränskontrollerna vid Lernacken i Malmö, Hyllie i Malmö och Knutpunkten i Helsingborg. Utökningen innebar att runt etthundra civila passkontrollanter sattes in och gränspolisen i Skåne har därmed 237 personer som kan kontrollera gränserna.

Passkontrollanterna kontrollerar passagerare i bilar, tåg och färjor som kommer till Skåne från Danmark men kan rycka ut till färjelägena i Trelleborg i Malmö. Det görs dock först när man fått tips om misstänkt människosmuggling.

Förstärkningarna innebär att anddelen personer som avisats ökat markant, skriver Sydsvenskan. 

Dubbelt så många per dag

De senaste tre veckorna har polisen direktavvisat runt 25 personer per dag tillbaka till Köpenhamn och Helsingör. Veckorna dessförinnan rörde det sig om högst 13 personer per dag, som minst 7 personer.

Att ökningen är en följd av de skärpta kontrollerna bekräftar Martin Svensson, chef för gränskontrollerna i Skåne.

– Om vi inte varit på plats hade dessa personer tagit sig in i landet och uppehållit sig illegalt i Sverige. Det är så det gått till tidigare veckor, säger han till Sydsvenskan.

Kontrollerna innebär att resenärer får räkna med ett uppehåll vid Hyllie.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Ökningen av antalet asylsökande

Enligt Sydsvenskan så har även antalet asylsökande ökat. De tre senaste veckorna har 31 personer sökt asyl vid gränsen.

Skärpningarna har även lett till att polisen kunnat upptäcka fler brott. De senaste tre veckorna har 21 personer frihetsberövats  efter att brottsmisstankar uppstått vid gränskontrollerna. 

– Vi hittar både vapen och narkotika när vi kontrollerar fler resenärer. Vi har bland annat hittat flera automatvapen som skulle smugglas in i Sverige, säger Martin Svensson till Sydsvenskan.

Relaterade ämnen
Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag