Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gränskontrollerna skärptes – nu avvisas dubbelt så många

Varje dag kontrolleras tusentals personer vid gränserna. Foto: FRITZ SCHIBLI
I september meddelade även EU-kommissionen att man inte accepterar förlängda passkontroller på den grund man hitills utfärdat dem. Foto: FRITZ SCHIBLI

Sedan september har gränspolisen i Skåne haft 237 personer till sitt förfogande.

Ökningen har lett till en markant skillnad i hur många som avvisas, det skriver Sydsvenskan.

– Ökningen är en direkt följd av att vi ökat kontrollerna, säger Martin Svensson, chef för gränskontrollerna i Skåne, till Sydsvenskan.

Med start den 14 september i år utökades gränskontrollerna vid Lernacken i Malmö, Hyllie i Malmö och Knutpunkten i Helsingborg. Utökningen innebar att runt etthundra civila passkontrollanter sattes in och gränspolisen i Skåne har därmed 237 personer som kan kontrollera gränserna.

Passkontrollanterna kontrollerar passagerare i bilar, tåg och färjor som kommer till Skåne från Danmark men kan rycka ut till färjelägena i Trelleborg i Malmö. Det görs dock först när man fått tips om misstänkt människosmuggling.

Förstärkningarna innebär att anddelen personer som avisats ökat markant, skriver Sydsvenskan. 

Dubbelt så många per dag

De senaste tre veckorna har polisen direktavvisat runt 25 personer per dag tillbaka till Köpenhamn och Helsingör. Veckorna dessförinnan rörde det sig om högst 13 personer per dag, som minst 7 personer.

Att ökningen är en följd av de skärpta kontrollerna bekräftar Martin Svensson, chef för gränskontrollerna i Skåne.

– Om vi inte varit på plats hade dessa personer tagit sig in i landet och uppehållit sig illegalt i Sverige. Det är så det gått till tidigare veckor, säger han till Sydsvenskan.

Kontrollerna innebär att resenärer får räkna med ett uppehåll vid Hyllie. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Ökningen av antalet asylsökande

Enligt Sydsvenskan så har även antalet asylsökande ökat. De tre senaste veckorna har 31 personer sökt asyl vid gränsen.

Skärpningarna har även lett till att polisen kunnat upptäcka fler brott. De senaste tre veckorna har 21 personer frihetsberövats  efter att brottsmisstankar uppstått vid gränskontrollerna. 

– Vi hittar både vapen och narkotika när vi kontrollerar fler resenärer. Vi har bland annat hittat flera automatvapen som skulle smugglas in i Sverige, säger Martin Svensson till Sydsvenskan.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!