Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gränskontrollerna skärps i Skåne

Pendlarna har blivit färre mallan Köpenhamn och Malmö efter att gränskontrollen infördes.
Foto: TOMAS LEPRINCE
Jarl Holmström, bitr regionpolischef i region syd tror inte att den skärpta gränskontrollen som inleds om cirka två veckor ska ha särskilt stor påverkan för den vane resenären.
Foto: Stefan Lindblom

Snart skärps de hårt kritiserade gränskontrollerna i Skåne. Polisen har snart utbildat cirka 100 nya gränskontrollanter, rapporter Sveriges Radio.

– Har man sitt pass redo och vet hur det här går till tror jag inte att det kommer att innebära så stora bekymmer, säger Jarl Holmström, bitr regionpolischef till Sveriges Radio. 

Pendlare mellan Skåne och Danmark har kritiserat gränskontrollerna och förseningarna som blivit ett resultat. Om cirka två veckor är runt 100 nya gränskontrollanter färdigutbildade och ska vara på plats.

Uppdraget som polisen fått av regeringen är att gränskontrollerna ska vara nästan hundraprocentiga på tre platser - Helsingborg, Hyllie i Malmö och Lernacken vid Öresundsbron. Samtidigt som regeringen tog det beslutet i maj avvecklades kravet på transportörerna till exempel Skånetrafiken och rederier att genomföra id-kontroller av samtliga passagerare innan de fick gå ombord.

Anställde fler

Polisen tog efter regeringsbeslutet fram en handlingsplan. Den mynnade ut i att polisregion syd fick klartecken att anställa fler gränskontrollanter. I väntan på deras anställning och utbildning har kontrollerna inte varit lika intensiva som tidigare.

Om cirka två veckor blir det en märkbar skillnad, enligt polisen.

– Man kommer se att det är fler kontroller och man kommer själv att bli utsatt för kontroll oftare än man har blivit de senaste månaderna, säger Jarl Holmström till Sveriges Radio.

Han har dock uppfattningen att det inte ska orsaka några större problem.

Färre resande

– Har man sitt pass redo och vet hur det här går till tror jag inte att det kommer att innebära så stora bekymmer för den vana resenären, säger Jarl Holmström till Sveriges Radio.

Men effekten av den numera slopade id-kontrollerna och fortsatta gränskontrollen har slagit hårt mot danska DSB och Skånetrafiken som noterat ett påtagligt minskat antal resanden mellan Köpenhamn och Malmö.

Sverige har tillstånd av EU-kommissionen att genomföra gränskontroller till mitten av november.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!