Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gränskontroller kan bli kvar – efter terrorhoten

Polisen har nyligen anställt nya gränskontrollanter. Enbart i region Syd har 112 personer anställts för att upprätthålla kontrollerna.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Sveriges justitie- och inrikesminister Morgan Johansson vill använda terrorhotet som motiv till att Sverige ska fortsätta med gränskontrollerna.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Ingen vill ha tillbaka situationen som rådde under 2015 då 162 877 personer sökte asyl i Sverige.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

EU-kommissionen öppnar för gränskontroller även efter den 11 november.

Grunden för de fortsatta gränskontrollerna är risken för terrorangrepp.

Danska Jyllandsposten citerar ur ett mejl från EU-kommissionens talesperson Natasha Bertaud, som nu bekräftar möjligheterna.

Uppgifterna överensstämmer väl med den uppfattning som justitie- och inrikesminister Morgan Johansson redan framfört när det gäller även Sveriges möjligheter att behålla gränskontrollerna.   

De nuvarande gränskontrollerna upphör den 11 november i både Danmark och Sverige.

Då har båda länderna passerat den bortre gräns för det undantag som EU-kommissionen vid tre tillfällen redan beviljat.

I dag är flyktingströmmarna under mycket bättre kontroll än under kaosåret 2015 då Sverige tog emot 162 877 personer som sökte asyl.

Den enorma flyktingströmmen ledde till en enorm påfrestning på det svenska systemet  och politikerna tvingades dra i nödbromsen. 

Sverige gick från att ha haft den mest generösa asyllagstiftningen till EU:s miniminivå.

Under 2016 sökte sammanlagt 28 939 personer asyl i Sverige. Siffran till och med september i år är cirka 20 000 personer.

Bättre kontroll

Från EU: sida har man dock tydliggjort att de svenska gränskontrollerna inte får vara kvar efter den 11 november i år.

Migrationen anses i dag vara under mycket bättre kontroll och därför ska EU:s yttre gränser vara det som gäller i fortsättningen.

Beskedet har vållat oro i flera länder - även i Sverige.

Sveriges justitie- och inrikesminister Morgan Johansson har dock tidigare uttryckt förhoppningar om att kontrollerna ska kunna bestå med hänvisning till terrorhot mot Sverige.

Frankrike är ett av de länder som sedan terrorattacken i Paris i november 2015 beviljats just ett sådant undantag.

Gränskontrollen vid Hyllie station i Malmö.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kan förlängas

Danska Jyllandsposten återger nu ett uttalande från EU:s talesperson Natasha Bertraud, som i ett mejl till tidningen förklarar två saker:

För det första är det uteslutet att Danmark kan få en fortsatt förlängning på gränskontrollerna enligt de nuvarande reglerna.

Men för det andra kan man beviljas fortsatt undantag för gränskontrollerna med motivering till allvarliga hot mot säkerheten i landet.   

Säger alltså kommissionens talesperson Natasha Bertraud.

Enligt Jyllansposten kan gränskontroller som vilar på risken för terrorhot i princip pågå för evigt.

– Regeringen har kompetens att värdera om det finns ett terrorhot och så kan det i princip bara rulla på, säger Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen, lektor och expert i EU-rätt vid Odense universitet till tidningen.

Nya passkontrolllanter

Danmarks immigrationsminister Inger Støjberg, V, har med glädje kommenterat det nya beskedet. Hon är tydlig med att Danmark avser att fortsätta med sina kontroller - fast då med den nya utgångspunkten - risken för terrorangrepp.

– Det här är något vi bett om hela tiden, säger ministern.  

Sverige väntas enligt de besked som redan gett i frågan att söka in på samma väg. Helt nyligen började också 112 nyanställda passkontrollanter sina nya jobb vid gränsstationerna i Skåne.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!