Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVPFoto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
 Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVPFoto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
 Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVPFoto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
 Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Gränskontroller kan avgöras av terrorhot

Publicerad

Terrorhot och säkerhetsläget kan komma att avgöra om Sverige fortsätter med gränskontroller eller inte när nuvarande EU-tillstånd löper ut i november.

Flera länder trycker på för ändrade regler i EU.

Sverige tillhör den grupp Schengen-länder som infört gränskontroller med anledning av flyktingkrisen. EU-kommissionen är dock tydlig med att man inte vill tillåta någon ytterligare förlängning när nuvarande tillstånd löper ut i november.

Fast förlängning kan det bli ändå – om bara anledningen ändras.

– Det som nu övervägs handlar om att man ska kunna ha gränskontroller baserat på säkerhetsrisker och terrorhot i stället, konstaterar inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S) efter torsdagens EU-möte i Bryssel.

Förslag i oktober

Flera av de andra länderna – däribland Danmark och Schengen-landet Norge – har skickat brev till EU-kommissionen där man vill se just en sådan förändring. Sverige finns dock inte med bland undertecknarna.

– Vi hann helt enkelt inte med att bereda den frågan. Men det (brevet) gick ut på att få till stånd en sådan översyn av det europiska regelverket och det verkar EU-kommissionen vara intresserad av att göra, det är jag positiv till, säger Johansson.

Till kommande möte i oktober väntas ett färdigt förslag från kommissionen. Först då får det visa sig om Sverige vill haka på tåget.

– Om det skapas ett utrymme här för medlemsländerna att kunna förlänga så blir ju nästa fråga: vilka länder ska då utnyttja den? Och det får vi återkomma till. Det måste vi gå igenom när vi ser hur förslaget ser ut.

Terror spelar in

Johansson hade på torsdagen en rad möten med övriga gränskontrollsländer. Deras agerande kommer att vägas in när Sverige bestämmer sig.

– Det är klart att vi kommer ju att se vad de gör och hur de resonerar. Men i grunden handlar det om en sakbedömning – det vill säga vilken typ av hot som finns, säger Johansson.

Han är samtidigt tydlig med att säkerhetsläget är avgörande när det gäller framtida svenska gränskontroller.

– Vi har bakom oss ett terrordåd den 7 april och det är klart att det väger vi också in i den analysen, säger inrikesministern i Bryssel.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag