Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gränskontroller kan ändras – polisen ser ökade risker

Foto: TOMAS LEPRINCE
Foto: FRITZ SCHIBLI
Foto: TOMAS LEPRINCE

Den kvartslånga passkontrollen på Hyllie station kan avskaffas. Det efter att Sverige och Danmark har urättat ett nytt avtal.

En ändring skulle innebära att polisen får markant mindre tid att utföra sina kontroller.

– Det finns en uppenbar risk att personer som inte bör komma in i landet gör det, säger gränspolisen Michael Mattsson till Sydsvenskan

Det femton minuter långa stoppet för gränskontroller på Hyllie station har kostat mycket tid för arbetspendlare mellan Sverige och Danmark sedan det infördes.

Nu har Sverige enats med Danmark om att svensk gränspolis ska få kliva på Öresundstågen redan på Kastrups järnvägsstation, för att åka mot Sverige skriver Sydsvenskan.

Avtalet kan innebära att kontrollerna på Hyllie avskaffas och ersätts av kontroller under tågfärden över Öresundståg. 

Polisen varnar dock orolig för vad ändringen skulle innebära. Jobbet att kontrollera samtliga passagerares biljetter blir tuffare. Svensk polis får nämligen bara göra kontrollerna när tågen är inne på svenskt territorium, det är fyra om en halv minut innan tågen anländer till Hyllie, en tredjedel av tiden polisen har haft på sig innan.

Krävs dubbelt så många poliser

Gränspolisen Michael Mattsson säger till Sydsvenskan att det kommer krävas dubbelt så många poliser som i dag för att genomföra kontroller ombord på tågen.

– För att hålla samma kvalitet som idag behövs mer resurser. Redan idag är behovet större än vår förmåga. Vi kontrollerar bara 20 procent av tågen vid Hyllie, säger Michael Mattsson till Sydsvenskan.

Enligt Sydsvenskan har Skånetrafiken försökt få tågoperatörerna DSB och Veolia att ändra trafiken så snart det går. Idag finns uppehållet inräknat i alla tidtabeller och det står oklart hur långt det dröjer innan tågoperatörerna tar bort det.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) menar att gränskontrollerna antagligen kommer finnas kvar under hela 2017 och det obligatoriska tågbytet på Kastrup kommer inte heller försvinna. Däremot kan alltså restiden kommas att förkortas med en kvart.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!