Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grannkommun ska ta hand om Svedalas arbetslösa

Svedala planerar att låta Trelleborg ta hand om kommunens arbetslösa.
Foto: JENS CHRISTIAN

Trelleborg ska ta hand om grannkommunen Svedalas arbetslösa.

– Vi blir nog först i Sverige, men vi blir nog inte de sista, säger Svedalas socialchef Leena Berlin Hallrup till Sydsvenskan.

Den som ansöker om ekonomiskt bistånd i Svedala kommer enligt förslaget hädanefter att tas om hand av personal i Trelleborg. 

Förhoppningarna bakom att Svedala kommun vill leja ut delar av sin socialtjänst till grannkommunen är dels miljonbesparingar, dels färre arbetslösa. 

Svedala kommun räknar med att spara 2,8 miljoner kronor om året på att leja ut verksamheterna till Trelleborg. 

34 procent av de personer som varit arbetslösa i Trelleborg började förra året arbeta eller studera. För Svedala var siffran 23 procent.

Frågan ska upp till beslut i kommunfullmäktige 9 december

– Jag tror och hoppas att det här är framtiden för hur kommunerna ska fungera. Det är ett sätt att verkligen ha kvalitet och effektivitet. Inte för att spara pengar, utan för att kunna behålla kvaliteten och samtidigt hantera flera personer framöver när vi blir fler äldre och fler barn och ungdomar i landet, säger Åsa Furén-Thulin, chef för sektionen för socialtjänst vid Sveriges Kommuner och Regioner, till tidningen.

Åsa Furén-Thulin känner inte till att några kommuner tidigare ska ha samverkat på de områden som Svedala nu planerar för.

Planerna har fått grönt ljus i socialnämnden i Svedala, arbetsmarknadsnämnden i Trelleborg samt kommunstyrelsen i Svedala. Den 9 december ska frågan upp till beslut i kommunfullmäktige.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!