Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grannfejd sätter stopp för Fredriks husbygge

Foto: Jonatan Gernes/Hallandsposten

Fredrik Jörnkvists husbygge i Mellbystrand har stött på patrull. Efter att en granne överklagat hans rivningslov till länsstyrelsen får planerna på det nya boendet läggas i malpåse.

– Det är ett jädra sätt att börja en grannkarriär på, säger Fredrik Jörnkvist.

– Han borde förstå att han utsätter mig från ett jättelidande.

Det var Hallandsposten som var först med att berätta om den pyrande grannfejden i sommaridyllen. Fastighetsmäklaren Fredrik Jörnkvist, själv bördig från orten, köpte stugan i Mellbystrand i somras. Läget nära stranden är ypperligt men stugan var i sämre skick än vad han trodde. När hantverkarna började renovera stötte de på ideliga problem från grund till tak.

"Bygg nytt i stället"

– Det går inte ens att fästa en spik i huset för fasiken, säger Fredrik Jörnkvist som fick rådet att överge sina planer på att renovera stugan och bygga nytt i stället.

Så Fredrik Jörnkvist följde hantverkarnas råd och sökte rivnings- och bygglov. Myndigheterna gav sitt godkännande till att riva och till att uppföra ett nytt hus på tomten. Det nya huset är planerat att gå i vinkel och ha ett loft men ska, precis som nu, vara rött med vita knutar. Istället för 65 kvadrat skulle det nya bli 82.

– Det är inte så att jag tänkte bygga något slott eller så det handlar ju bara om en söt liten sak som ska gå i samma stil.

Enligt kommunen innebär det "en liten avvikelse från detaljplanen" men inte mer än att de godkänt planerna.

Kulturmiljö Halland, å sin sida, anser att stugan har ett visst kulturhistoriskt värde som representant för de första sommarstugorna i området. De anser dock att kostnaderna för att renovera inte står i paritet med det kulturhistoriska värdet och motsätter sig inte en rivning.

Fick en kalldusch

Fredrik Jörnkvist hade hunnit komma i gång med rivningen när kallduschen kom. Då hade familjen på granntomten vänt sig till länsstyrelsen med en överklagan av rivningslovet. De hävdar att det är upp till fastighetsägaren att hålla kulturhistoriskt intressanta byggnader i gott skick enligt Plan- och byggnadslagen (PBL) Och den skyldigheten gäller även om tidigare ägare har varit försumliga.

I sitt brev menar familjen dessutom att Fredrik Jörnkvist har "för avsikt att på ett flagrant sätt ändra den tidstypiska miljön".

För Fredrik Jörnkvist innebär överklagandet att rivningen fått avbrytas i väntan på att länsstyrelsen behandlat ärendet igen. Och det kan dröja flera månader. Han har svårt att förstå den överklagande familjens inställning.

Efterlyser dialog

Alla de andra grannarna har varit okej med planerna och det nya huset ligger inte i vägen för havsutsikt till exempel.

– Man ser ju knappt huset från deras tomt. Det ligger ju ett hus emellan, säger Fredrik Jörnkvist.

– Och det här är den här grannen som gränsar minst till mig.

Hade de kommit till mig och pratat så hade vi kunnat ha en dialog om det men de har inte sagt ett pip.

Fredrik Jörnkvist har inte för avsikt att vända andra kinden till. Han är inte främmande för att anlägga en hög poppelhäck vid tomtgränsen.

"Kan sitta där och fundera"

– Ja, jag kommer att plantera en häck där, det kan du lita på. Om inte han drar tillbaka så kan han sitta där och fundera på vad han har gjort.

Grannfamiljen vill inte kommentera bråket närmare.

– Vi har använt vår demokratiska rättighet. Det är den gången vi vill följa. Han (grannen) får tycka vad han vill, säger de till KvP.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!