Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Grannen höggs ner med kniv i källaren

35-åringen slog mannen till marken och knivhögg honom liggandes.
Foto: Polisens förundersökning
Grannen mår i dag mycket dåligt psykiskt efter attacken.
Foto: Polisens förundersökning
35-åringen låg i vårdnadstvist och hade länge trakasserat sin exfru och hennes familj.
Foto: Polisen

En 35-årig man i Malmö ska under lång tid ha trakasserat sin exfru och hennes familj. I juni i år gjorde han realitet av hoten – men inte mot exfrun, utan mot sin granne.

Mannen knivhögg och slog grannen samtidigt som han skrek att han skulle döda honom.

Nu åtalas 35-åringen i Malmö tingsrätt för försök till mord, hot mot tjänsteman och flera fall av överträdelse av kontaktförbud.

Den 7 juni larmas polispatrull till en gata i Malmö. En äldre man blöder från näsan, munnen och huvudet. Ambulans anländer och mannen uppger att han blivit svårt slagen i källaren. 

Mannens son pekar ut en granne som misstänkt. Grannen ska ha knackat på och bett mannen följa med till källaren för att titta på några rör.

I källaren ska han ha misshandlat mannen med kniv. 

– Han började slå mig i huvudet och överkroppen, först med sina händer. Sen tog han fram en kniv och började hugga mig med den. Jag kunde inte agera på något sätt, säger mannen i förhör.

Trots att mannen lider av andnöd och inte tål någon ansträngning lyckas han den 7 juni ta sig in i lägenheten. 

I ambulansen upptäcks stickskador på mannens bröst. Läkare finner senare att knivhugget potentiellt kunnat vara dödligt och att mannen haft tur som inte skadat sig allvarligare. 

I dag mår mannen ”mycket, mycket, mycket dåligt psykiskt” enligt polisförhör. Han är misstänksam mot människor och har svårt att sova.

35-åringen lurade ner grannen i källaren genom att säga att han behövde hjälp med rören.
Foto: Polisens förundersökning
Blodstänk i källaren efter knivattacken.
Foto: Polisens förundersökning

Grannen hotade sin exfru

Den misstänkte grannen hittas strax efter dådet på en gata i närheten. Han är blodig på händer och kläder. Klockan är runt 20 på kvällen och han blir intagen till polisstation.

I hans mobiltelefon hittas en videosnutt där den äldre mannen sitter ner. Han är blodig i ansiktet och på kläderna. De pratar arabiska och den sittande mannen är andfådd och den andra uppjagad, beskriver polisprotokoll.

Grannen är en man i 35-årsåldern. Han har tidigare förlorat vårdnaden om sina barn och vid upprepade tillfällen hotat sin exfru med familj med våld om han inte får träffa sina barn. Hoten ska vid några tillfällen ha övergått i våld.

I februari i år, några månader innan knivattacken mot grannen, får han kontaktförbud till kvinnan.

Men ändå fortsätter kontakterna – han står utanför hennes ytterdörr, ringer på hennes porttelefon och skriker fula ord. 

Hotade döda

”Om din dotter inte ger barnen till mig, jag kommer döda henne och dig också”, ska han sagt till sin exfrus pappa i maj i år.

– Jag har tre barn hemma. Jag lever med oro hela tiden då jag inte vet vad han tänker eller vad han kommer göra, säger pappan i polisförhör. 

Dotterns ska ha enligt pappan blivit slagen av 35-åringen under förhållandet. En gång såg han honom rikta en kniv mot hans dotter. 

– Jag gick på besök hem till dem, det är fem minuter mellan bostäderna, och då hade han en kniv i handen. När jag såg kniven blev jag chockad. 

Nekar till brott

35-åringen är i förhör mycket kritisk till åklagaren och hotar henne vid flera tillfällen: ”Med hänsyn till det som åklagaren [reds. anm.] har gjort, så kommer jag att avkräva henne räkenskap med hjälp av lagen”.

I övrigt nekar mannen till brott. Han menar bland annat att den äldre mannen oprovocerat tagit upp en kniv för att därefter säga åt honom att följa med till källaren. Skadorna på grannen ska enligt 35-åringen kommit av att mannen var psykiskt sjuk och skar sig själv i huvudet.

35-åringen åtalas nu för försök till mord, tre fall av överträdelse av kontaktförbud samt två fall av hot mot tjänsteman. 

FLER NYHETER: Mammutar kan vandra på jorden om sex år

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!