Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Grannen efter mordet i Lund: "Det är hemskt"

Polisen uppger att den misstänkte mördaren och offret hade en relation.

Dödsskjutningen i Lund på julaftonskvällen chockar grannarna.

Och förbryllar polisen.

Den misstänkte gärningsmannen avlossade från nära håll ett skott i bröstet på sitt offer.

Enligt polisen ska de ha en relation.

Larmet kom 22.40 på julafton. Polisen var på brottsplatsen bara någon minut senare.

- Jag kom hem mitt i tumultet. En ambulans förde bort den skadade och polisen hörde de få som fanns hemma då, säger en av de allra närmast boende på den lilla inbyggda gården, som främst hyser studenter och akademiker.

- Men jag hade ju inget att tillföra. Och personen i lägenheten som nu är avspärrad känner jag inte alls. Det är ganska ensamt här, fortsätter den utländske studenten som föredrar att vara anonym.

Den svårt skottskadade mannen fördes till universitetssjukhuset i Lund. Men de invärtes blödningarna gick inte att stoppa och han dödförklarades kort efter ankomsten.

En person som reagerat på skottlossningen kunde peka ut den riktning som en misstänkt gärningsman gått.

Polisen kunde utan dramatik gripa honom bara något hundratal meter från gården där offret hittades utanför den nu avspärrade lägenheten.

"Det är otäckt"

En bil som är direkt kopplad till de inblandade togs i beslag. Polisen fann också det skjutvapen som använts. Det låg kastat på marken intill den förmodade brottsplatsen.

- Även en del andra fynd har skickats vidare för teknisk undersökning, bland annat kläder från både den misstänkte gärningsmannen och den skjutne, säger Mia Sandgren, polisinformatör i Skåne.

Ingen av männen är kända av polisen sedan tidigare. De har, vad Kvällsposten erfar, båda knytningar till den akademiska världen. De har en relation, men polisen vill inte bekräfta om det rör sig om ett släktskap.

- Det är för otäckt, säger ett par som bor i kvarteret intill och går förbi för att titta på brottsplatsen.

- Här är väldigt lugnt och trevligt. Många ungdomar, men alla verkar seriösa. Det är hemskt och man undrar vad som utlöser sådana handlingar. På julafton också.

Den misstänkte mannen i 30-årsåldern anhölls senare på natten för mord. Han tilldelades i går en offentlig försvarare, advokat Jörgen Rosén från Landskrona.

- Han har förhörts under eftermiddagen. Ett normalt förhör i vanlig samtalston, säger Jörgen Rosén.

Arbetet fortsätter

Advokaten vill inte uppge hur hans klient ställer sig till anklagelserna. Inte heller något om själva händelseförloppet eller de eventuella motiv som kan ligga bakom det misstänkta mordet.

- Arbetet fortsätter under annandagen. Då ska jag också gå igenom utskrifterna av de första förhören med honom. Tills vidare är jag bunden av förundersökningssekretess, förklarar han.

Jörgen Rosén räknar med att åklagaren kommer att begära häktningsförhandlingar till på fredag.

Polisen informerade under juldagen offrets anhöriga.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!