Polisen uppger att den misstänkte mördaren och offret hade en relation.
Polisen uppger att den misstänkte mördaren och offret hade en relation.

Grannen efter mordet i Lund: "Det är hemskt"

Publicerad

Dödsskjutningen i Lund på julaftonskvällen chockar grannarna.

Och förbryllar polisen.

Den misstänkte gärningsmannen avlossade från nära håll ett skott i bröstet på sitt offer.

Enligt polisen ska de ha en relation.

Larmet kom 22.40 på julafton. Polisen var på brottsplatsen bara någon minut senare.

- Jag kom hem mitt i tumultet. En ambulans förde bort den skadade och polisen hörde de få som fanns hemma då, säger en av de allra närmast boende på den lilla inbyggda gården, som främst hyser studenter och akademiker.

- Men jag hade ju inget att tillföra. Och personen i lägenheten som nu är avspärrad känner jag inte alls. Det är ganska ensamt här, fortsätter den utländske studenten som föredrar att vara anonym.

Den svårt skottskadade mannen fördes till universitetssjukhuset i Lund. Men de invärtes blödningarna gick inte att stoppa och han dödförklarades kort efter ankomsten.

En person som reagerat på skottlossningen kunde peka ut den riktning som en misstänkt gärningsman gått.

Polisen kunde utan dramatik gripa honom bara något hundratal meter från gården där offret hittades utanför den nu avspärrade lägenheten.

"Det är otäckt"

En bil som är direkt kopplad till de inblandade togs i beslag. Polisen fann också det skjutvapen som använts. Det låg kastat på marken intill den förmodade brottsplatsen.

- Även en del andra fynd har skickats vidare för teknisk undersökning, bland annat kläder från både den misstänkte gärningsmannen och den skjutne, säger Mia Sandgren, polisinformatör i Skåne.

Ingen av männen är kända av polisen sedan tidigare. De har, vad Kvällsposten erfar, båda knytningar till den akademiska världen. De har en relation, men polisen vill inte bekräfta om det rör sig om ett släktskap.

- Det är för otäckt, säger ett par som bor i kvarteret intill och går förbi för att titta på brottsplatsen.

- Här är väldigt lugnt och trevligt. Många ungdomar, men alla verkar seriösa. Det är hemskt och man undrar vad som utlöser sådana handlingar. På julafton också.

Den misstänkte mannen i 30-årsåldern anhölls senare på natten för mord. Han tilldelades i går en offentlig försvarare, advokat Jörgen Rosén från Landskrona.

- Han har förhörts under eftermiddagen. Ett normalt förhör i vanlig samtalston, säger Jörgen Rosén.

Arbetet fortsätter

Advokaten vill inte uppge hur hans klient ställer sig till anklagelserna. Inte heller något om själva händelseförloppet eller de eventuella motiv som kan ligga bakom det misstänkta mordet.

- Arbetet fortsätter under annandagen. Då ska jag också gå igenom utskrifterna av de första förhören med honom. Tills vidare är jag bunden av förundersökningssekretess, förklarar han.

Jörgen Rosén räknar med att åklagaren kommer att begära häktningsförhandlingar till på fredag.

Polisen informerade under juldagen offrets anhöriga.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag