Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grannen: "Det har bara varit en tidsfråga"

En ensam sko står övergiven vid övergångsstället där en man dog när han träffades av polisbilen. KvP har nu lämnat över skon till polisen i Landskrona.Foto: Christian Örnberg
"Jag hittade skon på min tomt i morse", säger Inger Holmgren som bor i ett av husen som ligger närmst olycksplatsen.Foto: Christian Örnberg
Utredarna Kjell-Åke Wendt och Lennart Andersson tar en första titt på olycksplatsen. De arbetar med utredningen som leds av chefsåklagare Bengt Landahl.Foto: Christian Örnberg
"Något måste göras." Christian Holmgren är övertygad om att det blir fler olyckor på Hälsingborgsvägen om inte övergångsstället till exempel ljusregleras.Foto: Christian Örnberg
De blev lovade en gångtunnel. Jan-Erik och Gunvor Johansson har bott i radhusen sedan de byggdes 1969. De var alltid rädda när barnen skulle passera över vägen.Foto: Christian Örnberg
Stig Persson och Lisa Ryfelt bor inne i centrum men tog en promenad och passerade olycksplatsen. "Hemskt", tycker de om det som har hänt.Foto: Christian Örnberg
Glasskärvor, plastskräp och en blå reflexbit från olycksbilen ligger fortfarande kvar längs vägkanten på olycksplatsen vid Hälsingborgsvägen i Landskrona. Foto: Christian Örnberg
1 / 8

Grannarna är förfärade över dödsolyckan på Hälsingborgsvägen i Landskrona – men inte särskilt förvånade.

Övergångsstället där en polisbil körde på två gående och dödade den ene är helt obevakat. Och trafiktempot är högt.

– Det har bara varit en tidsfråga innan det skulle hända något här, säger Christian Holmgren, 55, som har vuxit upp i området.

Ännu på torsdagen hade polismannen som körde olycksbilen inte kunnat förhöras. Han var fortfarande intagen på sjukhus för svår chock.

Men chefsåklagare Bengt Landahl på särskilda åklagarkammaren – som hanterar ärenden med brottsmisstänkta poliser – bedömer att mannen kan misstänkas för grov vårdslöshet i trafik och vållande till annans död.

– Vårdslösheten är grov eftersom påkörningen har skett på ett övergångsställe. Det ska vara en fredad zon, säger Bengt Landahl.

– Vi har en vittnesuppgift som säger att polisbilen har framförts i 50–70 kilometer i timmen. Vi har fler vittnen som ännu inte hunnit höras. Avsikten är att detta ska ske under fredagen. Vi genomför också en teknisk utredning i vid mening och kollar både bilen och platsen grundligt.

Utredare på olycksplatsen

Dagen efter olyckan besöker därför de båda utredarna Kjell-Åke Wendt och Lennart Andersson området och tittar på övergångsstället.

– Vi vill se olycksplatsen och bilda oss en första uppfattning, säger Kjell-Åke Wendt, som hänvisar övriga frågor till Bengt Landahl.

Smådelar från olycksbilen ligger fortfarande kvar längs vägkanten. Glasskärvor, plastskräp, en blå reflexbit. En ensam sko står övergiven vid övergångsstället.

– Jag hittade skon på min tomt kvart i sju i morse när jag var ute och tog tidningen. Den låg så att innersulan hängde lite på trekvart, säger Inger Holmgren, 80, som bott i ett av grannhusen sedan 1969.

– Enligt vittnen så skulle mannen ha saknat en sko när de bar i väg honom på båren. Jag visste inte hur jag skulle göra så jag satte tillbaka den ute vid vägen.

KvP lämnar tillbaka skon

Efter kontakt med Skånepolisens ledningscentral lämnar Kvällsposten in skon till Magnus Rothoff på polisstationen i Landskrona. Han lovar se till att de efterlevande får tillbaka den.

Inger Holmgrens son Christian säger att övergångsstället över Hälsingborgsvägen alltid har varit farligt. Hastighetsbegränsningen är 50 kilometer i timmen – men det är långt ifrån alla som respekterar den.

– Så länge vi har bott här har det varit massor av tillbud. Bilarna kör fruktansvärt fort, säger han.

– Man har i princip väntat på att det skulle hända något riktigt allvarligt. Nu har det tyvärr gått så långt att det har hänt en dödsolycka. Nu måste man vakna och se till att vi får en ljusreglering eller en gångtunnel här. Det kommer att hända fler olyckor om man inte gör någonting.

Lovade en gångtunnel

Gunvor Johansson, 69, och hennes make Jan-Erik, 84, pekar också ut övergångsstället som en kronisk trafikfara.

– När vi flyttade hit 1969 sa de att det skulle bli en gångtunnel under vägen. Det var planen, berättar de.

– Vi var alltid rädda när våra barn skulle till och från skolan. De kunde väl åtminstone sänka hastighetsgränsen här utanför?