Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Grannarnas oro efter nya bomben i Malmö

Stor förödelse efter våldsamma detonationen i Malmö.
Foto: Fritz Schibli

Efter den våldsamma detonationen utanför en lägenhet på Högaholm i Malmö på tisdagskvällen är förödelsen stor.

Efter både bomber och skottlossning bostad växer nu oron i kvarteret.

– Jag var på väg ut med hundarna när jag kom ut genom porten och glassplitter kom flygande tillsammans med röken, säger Maria Weismann, 27.

Explosionen inträffade strax efter klockan 23. Smällen var mycket ljudlig och hördes över stora delar av Malmö.

Ett stort räddningspådrag med polis och räddningstjänst skickades till platsen.

Tidigt kunde polisen konstatera att något detonerat utanför en lägenhet på bottenplan. Förödelsen var stor. Bland annat beskrivs uteplatsen till den drabbade lägenheten som totalförstörd.

Ett område kring platsen spärrades av.

Ingen människa skadades vid explosionen, när det small var lägenheten tom. En person uppges dock ha skurit sig lindrigt på glassplitter. I samband med explosionen fick polisen en anmälan om att skott skjutits mot en lägenhet i samma fastighet. Lägenheten ligger inte på samma våningsplan som platsen där explosionen inträffade.

– Det har skjutits flera skott mot fönster, säger Nils Norling, presstalesperson vid Malmö.

Utredare på grova brott vid Malmöpolisen försöker nu klarlägga om det finns ett samband med skotten mot lägenheten och sprängningen. Ett spår är om det finns en hotbild mot någon person som är bosatt i fastigheten.

Polisens utgångspunkt är att när två så grova brott inträffar på kort tid mot samma adress kan man inte utesluta ett samband.

Bland de boende i området var oron stor på onsdagsförmiddagen. Många grannar rörde sig ute i området, för att själva se förödelsen och för att prata om det som hänt.

– Jag mår bra men inte min man.  Han har fått sig en riktig chock, säger Anita Plym, 77.

”Man blev lite skärrad men det har gått över lite nu. Det har nyligen skjutits här också. Man vet ju aldrig, jag har en rädsla för att det kan hända igen. Alla mina grannar tycker det är hemskt”, säger Anita Plym.
Foto: Fritz Schibli
Nilüfer Öcal.33, bor granne med den drabbade lägenheten."Jag satt på balkongen med min farbror och drack the. Plötsligt kommer det ett högt ljud, ett starkt oväsen och en tryckvåg. Alla grannarna springer ut på balkongerna och tittar. Jag blev jätterädd och hjärtat bankade. Känslorna inför framtiden är inte bra. Jag har min frisörsalong i området och vet inte om jag ska stanna kvar. Det har blivit kaos här. Nyligen en misshandel med kniv, skottlossning för två dagar sen och nu en bomb. Det är kaos och det är ingen bra framtid som väntar för våra barn ”, säger hon.
Foto: Fritz Schibli

27-åriga studenten Maria Weismann säger att hon omedelbart förstod att det rörde sig om en bomb.

– Jag blev väldigt rädd. Smällen var hög och jag tappade hörseln en stund.

Hon kunde inte heller ta sig in i porten igen efter detonationen eftersom dörren gick sönder. I stället tvingades hon huka bakom ett plank med sina hundar. Samtidigt hörde hon människor skrika.

Maria Weismann, 27, hörde den våldsamma sprängningen.
Foto: Fritz Schibli
”Jag blev chockad vid explosionen men det är ännu värre i dag. Detta är helt sjukt. Jag känner mig inte rädd men detta är för jävligt. Vi har ännu inte tagit ställning om framtiden men vi diskuterar att lämna Malmö. Det händer för mycket. Så är det bara. Vi bor precis ovanför och för två dagar sen sköt man fyra skott igenom vår lägenhet. Nu mår jag inte bra efter detta. Mina barn mår heller inte bra och de vill att vi ska flytta härifrån”, säger Eve Plym, 77.
Foto: Fritz Schibli

Nu känner hon sig orolig och rädd. Otryggheten har brett ut sig. 

–Jag kommer från Mexiko och där händer det en del men det är mycket värre här i Malmö. Mina släktingar i Mexiko tror inte på mig när jag berättar vad som händer i Malmö.

Trädgårdsmästaren Magne Juul, 36, berättar att han överväger att flytta tillbaka till Danmark efter det senaste dådet i våldsvågen i Malmö.

– Jag hörde explosionen och sprang ut på balkongen och tittade ner. Då såg jag mina grannar som stod i glassplittret. Jag sprang ner och ringde 112. Först tänkte jag att någon var kvar i lägenheten men jag vågade inte gå in, säger han.

Magne Juul har bott i Malmö i 15 år. Nu överväger han att flytta tillbaka till Danmark. Vardagen med bomber och skott har blivit för mycket.
Foto: Fritz Schibli

Sedan kom polisen och spärrade av området. Men Magne Juul känner sig chockad.

– Jag är chockad över att det är vardag i Malmö, med skjutningar och bomber. För normalt sett är det lugnt här men nu har det kommit så nära. Jag har bott här i 15 år men överväger att flytta tillbaka till Danmark.

Polisen rubricerar det inträffade som allmänfarlig ödeläggelse.

Det finns ännu på onsdagseftermiddagen ingen gripen för dådet.

Ladda ner Kvällspostens app.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!