Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grannarnas ilska mot villan vid kustidyllen – är för lyxig

Här är dagens toppnyheter inrikes.
Så här är huset vid Bottorns hamn tänkt att se ut när det står färdigt.Foto: Staffan Strindberg arkitekter
Fågelskådaren Lars Petersson är en av många som är kritisk mot byggplanerna.Foto: Privat

Grannar kallar det ”skräckhuset”.

Över 20 hushåll har skrivit under en namnlista i protest mot en ny lyxvilla vid kustidyllen utanför Kalmar – som Pierre Widén nu har fått bygglov för.

– Historien kommer att dö ut. Det gör mig ledsen, säger Amanda Bajraszewski.

– Vi lever i en fri värld, svarar Pierre Widén.

Vid Bottorps hamn utanför Kalmar ligger mest äldre sommarhus – men snart också en 300 kvadratmeter stor, arkitektritad lyxvilla.

Pierre Widén, 44, ansökte om bygglov för huset 2017 och nu har ansökan godkänts, något som Barometern också har skrivit om.

Men alla är inte lika glada över beskedet.

24 stugor i området har gått samman och skrivit under en protestlista mot bygget. 

Kritiken handlar främst om att grannarna tycker att det är fel att riva det 90 kvadratmeter stora lotshus som stått på den platsen sedan 1897, och att det nya husets utseende inte går i linje med resten av området.

En granne har skrivit till kommunen att ”byggnaden är långt mer överdådig, stor, modern och lyxbetonad än omgivande bebyggelse”. En annan kallade lyxvillan för ”skräckhuset”. 

Huset ska anpassas för att kunna klara av en höjning av havsvattennivån – och är därför ritat på ett speciellt sätt.Foto: Staffan Strindberg arkitekter

Bedömde bygget som olämpligt

Amanda Bajraszewski, 26, som brukar tillbringa somrarna med sin familj i Bottorp, är besviken över att bygglovet blev godkänt.

– Jag tycker att man ska ha vördnad för platsens historia och låta den få leva vidare. Det är viktigt att vi bevarar våra kulturminnesvärda platser. Som det är nu kommer historien dö ut. Det gör mig ledsen, säger hon.

Hon tycker att det är viktigt att skydda den kulturhistoria som finns i Bottorp. Hamnen i Bottorp anlades på 1780-talet och har både används för varutransport, skeppsvarv, lots och fiske. 

Även Kalmar läns museum har gjort en bedömning av det historiska området och kommit fram till att ”fastigheten är olämplig att bebygga enligt lämnat förslag”.

Lars Petersson, 70, är ornitolog i Kalmar och brukar ofta ta sig till Bottorp för att fågelskåda. 

– Det är inget fel på huset – men det ska absolut inte ligga där. Jag hävdar att man kan bygga ett nytt hus och ändå få det att smälta in med den gamla bebyggelsen, säger han.

Så här ser det nuvarande lotshuset ut – som ska rivas till förmån för den nya villan på 300 kvadratmeter.Foto: Staffan Strindberg
Läget där huset är placerat.Foto: Staffan Strindberg

Köparen: ”Vi lever i en fri värld”

Pierre Widén har förhoppningen att det nya huset ska kunna stå klart om två år, och han påverkas inte särskilt mycket av kritiken från grannarna.

– Vi lever i en fri värld och alla har rätt till sin åsikt, säger han.

Vad säger du om orden ”överdådig, stor, modern och lyxbetonad”?

– Det är den. Det håller jag med om. Men när man lagt en bra summa pengar på något blir det ofta annorlunda än det som redan är. Alla är lite rädda för nyheter. Man vill gärna ha det som man alltid har haft det. 

På frågan om det riskerar att bli någon grannfejd om huset byggs som planerat svarar Amanda Bajraszewski:

– Det är klart att det inte kommer bli någon grannfejd. Det handlar mest om att vi värnar om platsen, och känner att det är tråkigt att de som köper huset uppenbarligen inte gör det på samma sätt som många andra, säger hon.

Bygglovsbeslutet kan komma att överklagas.