Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Grannarnas ilska mot Mandelmanns planer

Grannarna riktar skarp kritik mot paret Mandelmanns nya planer.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT NYHETSBYRÅN
Tv-succén på TV4 har gjort att intresset för gården har ökat enormt.
Foto: STEFAN LINDBLOM/KVÄLLSPOSTEN
Varje år kommer hundratals besökare till gården i Rörum.
Foto: ANNA HÅLLAMS/EXPRESSEN

Paret Mandelmanns gård väcker allt större intresse efter tv-succén.

Nu vill paret bygga ny parkeringsplats för att underlätta trafiken dit.

Men de har mött motstånd från grannarna.

– Man tänker det mest negativa innan man ser det framför sig, säger Marie Mandelmann.

Marie och Gustav Mandelmanns gård Djupadal i Rörum på Österlen har varit en populär destination för många sommarfirare från hela Sverige de senaste åren.

I och med succéserien på TV4 har trycket ökat – och nu vill paret bygga en ny parkeringsplats med plats för maximalt 70 bilar.

– Det är väldigt trångt på landet med små smala grusvägar som inte är dubbelfiliga. Vår idé kommer inte minska trafiken men underlätta så att det går snabbare och smidigare, säger Marie Mandelmann.

Tanken är att anlägga en ny parkeringsplats på parets mark, en bit innan besökarna är framme vid gården. I anslutning dit skulle det också finnas en liten gårdsbutik och ett orangeri. 

Gustav Mandelmann.
Foto: LASSE SVENSSON

Grannar: "Provocerande"

Bygglovsansökan har dock väckt protester hos grannar enligt Ystads Allehanda.

Grannar upplever att planerna kommer leda till ökade problem med trafikbuller, damm och smäll i bildörrar. De tycker att det inte bör ses som ett komplement till jordbruksverksamheten utan som en turistanläggning.

Enligt de grannar som Ystad Allehanda varit i kontakt med är planerna är "provocerande".

– Jag tror det är så här på landet att ska man göra någonting nytt så blir det konflikter tyvärr. Der är nog att man tänker det mest negativa innan man ser det framför sig. Att vi ska göra en stor asfalterad typ coop-parkering. Men vi tänker något fint och vackert med träd och buskar runt omkring, säger Marie Mandelmann.

Marie och Gustav Mandelmann tror att en parkeringsplats skulle förbättra trafikläget i byn.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hon tror att iden snarare skulle underlätta för alla i byn och beskriver den nuvarande trafiksituationen på somrarna som "kaosartad". Förhoppningen är att parkeringsplatsen skulle minska trafikstockning och öka utrymmet att ta sig fram.

– Det bästa hade egentligen varit om kommunen köpte upp mark och anlade en allmän parkeringsplats, det hade blivit en jättefin lösning för hela byn tror jag. Det finns verksamheter i byn som inte ens har tillgång till parkering, kaoset börjar redan där. 

"Det kommer lugna ner sig"

Marie Mandelmann menar att paret tvärt om vad många tror hade mindre besökare än vanligt förra året eftersom man försökt begränsa antalet, bland annat genom bokningar.

– Det kommer lugna ner sig men det blir ju mycket bilar på somrarna. Men det är svårt för vi som har verksamheter på landet har ju bara en kort säsong som vi ska leva på.


LÄS OCKSÅ: Klart för ny säsong av Mandelmanns

Länsstyrelsen och kommunen har bett paret se över planerna innan det går upp i byggnadsnämnden. Bland annat ska de ha en förberedd lösning om en bil skulle börja läcka på parkeringen.

– Vi ska kolla över det och möta upp det på något sätt. Vi tror ändå detta är det bästa sättet vi kan lösa det här på, säger Marie Mandelmann.