Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grannarnas bedrift – vann mot svenska storföretaget

Gruvan skulle ligga 50 meter från Per och Susanne Eckerstens tomt.Foto: Henrik Eckersten
Här bryts kaolin. Bilden är en arkivbild. Foto: Shutterstock

I mer än 30 år har de kämpat för att hålla undan för storföretaget Svensk kaolin.

Nu får äntligen grannarna ett glädjebesked. 

– Det känns någonstans som att rättvisan har segrat, säger Per Eckersten, som bor i området.

Bara 50 meter från Per och Susanne Eckerstens tomt i Billinge utanför Eslöv ligger platsen där gruvan skulle ha legat. Om allt gått enligt Svensk kaolins plan var det där kaoulinleran skulle brytas ut.

Företaget har gått en lång och dyr kamp mot ett 15-tal personer som bor i området. Långt fram i ledet har Per Eckersten gått.

– Det har varit upp och ner. Vid de första provborrningarna, 1984, var vi nyetablerade och vi tänkte inte att det var hela världen, vi kunde ju flytta. Nu har vi gjort så mycket vid fastigheten. Det är vårt hem – då vill man inte flytta, säger han. 

– Det har varit perioder där vi stoppat huvudet under täcket. Men vi har fortsatt att investera i fastigheten, ibland har det här tagit bort glädjen att renovera. 

Familjen Eckersten valde platsen på grund av lugnet och tystnaden. Om företaget fått sitt brytningstillstånd hade stillheten byts ut. 

”Fantastiskt bra”

Därför är Mark- och miljööverstolens beslut ett, för grannarna, glädjebesked.

Svensk kaolin får inte tillstånd att bryta leran.

– Det här känns ju fantastiskt bra. Du har en fastighet och du trivs bra, och så förändras omgivningen drastiskt. Från tyst till bullrigt, ljust och dammigt. Det ekonomiska har inte varit i fokus, men det är klart en aspekt också, säger han. 

Enligt Mark- och miljööverstolen skulle brytningen kunna ge en för stor påverkan på EU-klassade Natura 2000-området Jällabjär, som ligger intill. Fosfor och hallosyit riskerar även att rinna ut i Rönne ö.

Sveriges Radio har pratat med Lars Alm, vd för Svenska kaolin. Företaget, som har lagt ner miljoner kronor på processen, är besviken på domen. 

– Det är klart att det är en besvikelse för oss. Vi hade inte dragit det så här långt om vi inte trott att vi skulle kunna få ett positivt besked av domstolen, säger han till radion.

Men än finns det hopp för Svensk kaolin. Domen kan överklagas till Högsta domstolen.  Om det kommer att ske kan inte Lars Alm säga.

Fira med bubbel

Boende i området vågar nu första gången slappna av på riktigt. Med tanke på hur domstolen resonerar tror de inte att beslutet kommer att rivas upp.

– Vi ska stråla samman nu, dricka bubbel och tala om det som hänt och framåt, säger Per Eckersten.