Hittades död. Sista bilden på Yara togs av hennes lärare. Senare på kvällen var flickan död. Foto: Privat
Hittades död. Sista bilden på Yara togs av hennes lärare. Senare på kvällen var flickan död. Foto: Privat

Grannarna: Yara var som en slav i hemmet

Publicerad

Grannar såg åttaåriga Yara sköta familjens tvätt, hon var den som handlade maten men stängdes ändå ute från hemmet och tvingades sitta timmar i trapphuset.

Hon var, som ett vittne uttryckt det, slav åt det åtalade paret.

Rättegången om Yaras död inleds i dag. Den handlar lika mycket om hennes omänskliga vardag som ett samhälles oförmåga att skydda ett barn vars utsatthet många såg men få gjorde något för att förhindra.

Fimpar i en överfull askkopp inom räckhåll för småbarnen och nästan inga möbler. En misär, enligt en lärare som vid ett tillfälle besökte parets hem i Karlskrona. Polisutredningen om Yaras sista tid innehåller vittnesförhör med flera personer som mötte henne. Deras berättelser ger en vittnesbörd om ett barn som inte fick vara barn.

Grannar märkte tidigt att paret var annorlunda. Det skreks ofta, barn grät och den 31-åriga kvinnan syntes sällan. De sista två månaderna innan Yaras död den 30 april märkte ett vittne att frekvensen på bråken ökade.

En granne brukade stå inne på sin toalett för att med stigande förvåning höra parets våldsamma gräl.

Fick sitta i trapphuset

En annan granne har hört "panikartade skrik".

I ett förhör berättar en kvinna detta om Yara för en polis: "flickan har slavat rent ut sagt, det är flickan som går ner och handlar till dem och hon går helt själv med matkassar. Hon har varit nere i tvättstugan och tvättat. XXX berättar att det känns som flickan har gjort allt."

Flera vittnen har också beskrivit hur de sett Yara sitta i trapphuset eller vistas ute efter att hon kommit hem från skolan.

Vid ett tillfälle när Yara suttit i trapphuset och väntat kom den åtalade 31-åriga kvinnan hem och ska då ha gett Yara en örfil.

"Var som en luffare"

I ett annat förhör säger en kvinna som bor i huset:

- Vi har alltid sagt att jag tycker så synd om henne för hon går och bär på stora blåa Ikea-påsar med tvätt.

Sista bilden på Yara togs av hennes lärare. Senare på kvällen var flickan död.Foto: Privat
Yara fick tvätta åt paret men fick själv inte den omvårdnad som för de flesta är självklar att ge ett barn.

Hennes klasskamrater berättar till exempel hur de märkte att hon kunde lukta illa. Samma sak beskriver en person som mött henne i fastigheten.

- Ska jag vara ärlig så var hon som en luffare och såg smutsig ut. Att ingen tog hand om henne, säger en person i ett förhör.

Den frågan kommer inte att få sitt svar under rättegången. Däremot är den 31-åriga kvinnan och hennes 32-årige make åtalade inte bara för mord, grov misshandel och grovt vållande till annans utan också för att inte ha skyddat Yara mot de slag hon fick med en brödkavel.

Hon fick minst åtta sådana slag när hon stod i en garderob, enligt förundersökningen. Sedan ska hon ha strypts, enligt rättsläkare som obducerat flickans kropp.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag