Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Grannarna: Yara var som en slav i hemmet

Hittades död. Sista bilden på Yara togs av hennes lärare. Senare på kvällen var flickan död.
Foto: Privat

Grannar såg åttaåriga Yara sköta familjens tvätt, hon var den som handlade maten men stängdes ändå ute från hemmet och tvingades sitta timmar i trapphuset.

Hon var, som ett vittne uttryckt det, slav åt det åtalade paret.

Rättegången om Yaras död inleds i dag. Den handlar lika mycket om hennes omänskliga vardag som ett samhälles oförmåga att skydda ett barn vars utsatthet många såg men få gjorde något för att förhindra.

Fimpar i en överfull askkopp inom räckhåll för småbarnen och nästan inga möbler. En misär, enligt en lärare som vid ett tillfälle besökte parets hem i Karlskrona. Polisutredningen om Yaras sista tid innehåller vittnesförhör med flera personer som mötte henne. Deras berättelser ger en vittnesbörd om ett barn som inte fick vara barn.

Grannar märkte tidigt att paret var annorlunda. Det skreks ofta, barn grät och den 31-åriga kvinnan syntes sällan. De sista två månaderna innan Yaras död den 30 april märkte ett vittne att frekvensen på bråken ökade.

En granne brukade stå inne på sin toalett för att med stigande förvåning höra parets våldsamma gräl.

Fick sitta i trapphuset

En annan granne har hört "panikartade skrik".

I ett förhör berättar en kvinna detta om Yara för en polis: "flickan har slavat rent ut sagt, det är flickan som går ner och handlar till dem och hon går helt själv med matkassar. Hon har varit nere i tvättstugan och tvättat. XXX berättar att det känns som flickan har gjort allt."

Flera vittnen har också beskrivit hur de sett Yara sitta i trapphuset eller vistas ute efter att hon kommit hem från skolan.

Vid ett tillfälle när Yara suttit i trapphuset och väntat kom den åtalade 31-åriga kvinnan hem och ska då ha gett Yara en örfil.

"Var som en luffare"

I ett annat förhör säger en kvinna som bor i huset:

- Vi har alltid sagt att jag tycker så synd om henne för hon går och bär på stora blåa Ikea-påsar med tvätt.


Sista bilden på Yara togs av hennes lärare. Senare på kvällen var flickan död.
Foto: Foto: Privat

Yara fick tvätta åt paret men fick själv inte den omvårdnad som för de flesta är självklar att ge ett barn.

Hennes klasskamrater berättar till exempel hur de märkte att hon kunde lukta illa. Samma sak beskriver en person som mött henne i fastigheten.

- Ska jag vara ärlig så var hon som en luffare och såg smutsig ut. Att ingen tog hand om henne, säger en person i ett förhör.

Den frågan kommer inte att få sitt svar under rättegången. Däremot är den 31-åriga kvinnan och hennes 32-årige make åtalade inte bara för mord, grov misshandel och grovt vållande till annans utan också för att inte ha skyddat Yara mot de slag hon fick med en brödkavel.

Hon fick minst åtta sådana slag när hon stod i en garderob, enligt förundersökningen. Sedan ska hon ha strypts, enligt rättsläkare som obducerat flickans kropp.

Alla kan anmäla om barn far illa

Vem som helst kan göra en anmälan om man misstänker att ett barn far illa.

Bris har tagit fram en lista med råd på vad man ska tänka på.

Tala om på vilket sätt du känner till barnet.

Tala om vad det är som oroar dig och hur du fått veta det.

Anmälan ska göras till Socialtjänsten. Kontaktuppgifter finns på kommunens hemsida. Alla kommuner har någon form av social beredskap även utanför kontorstid. Denna kan man nå via Polisens telefonnummer, 112 eller 114 14.

På hemsidan tidigatecken.nu har överläkarna Steven Lucas och Gabriel Otterman på Akademiska Barnsjukhuset i Uppsala sammanställt utförlig information för den som vill läsa mer.