Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Grannar skvallrar
på vattenfuskare

Bilar ska tvättas på en mack, där spillvattnet tas tillvara. Bevattningsförbud innebär att det blir förbjudet att högtryckstvätta bilen hemma och låta vattnet rinna ut. Foto: PEO MÖLLER
"Bevattningsförbudet stör inte så mycket. Det mesta av det vi planterat har redan rotat sig", säger Peter Ahlvin, 69 år, läkare, Halmstad. Foto: PEO MÖLLER
"Vi måste tänka på vattentillgången. Här på koloniområdet är vi vana vid att spara på vattnet", säger Carl-Magnus Liljekvist, 46 år, trafikledare, Halmstad. "Just nu gör bevattningsförbudet inte så mycket. Det blir värre när det blir varmt och torrt", menar Johanna Liljekvist, 40 år, lärare, Gislaved. Foto: PEO MÖLLER
"Vi har bara sommarstugan här i Halmstad och förbrukar inte så mycket vatten här, så det bevattningsförbudet bekommer oss inte så mycket", säger Anna Wallentin, 45 år, egen företagare och Patrick Wallentin, 46 år, maskinoperatör från Gislaved. Foto: PEO MÖLLER
"Bevattningsförbudet är ett måste. Alla måste hjälpa till och spara på vattnet och hjälpa naturen", säger Tommy Mellberg, 69 är, egen företagare, Halmstad. Foto: PEO MÖLLER
Brottets bassänger står tomma än så länge. Men för privatpersoner är det förbjudet under hela säsongen att fylla poolen med dricksvatten. Foto: PEO MÖLLER
Brottets bassänger står tomma än så länge, men kommer att öppna som vanligt. Men för privatpersoner är det förbjudet under hela säsongen att fylla poolen med dricksvatten. Foto: PEO MÖLLER
1 / 7

Fem kommuner i Sydsverige inför bevattningsförbud – redan nu.

Ett vapen i kampen mot vattenbristen är grannar som skvallrar på fuskare.

– Det är bekymrade medborgare som tar bevattningsförbudet på allvar. De är engagerade, och så ringer de till oss, säger Henrik Kellgren på Laholms VA.

Fem kommuner inför bevattningsförbud redan under våren.

På västkusten har det redan börjat. Halländska Laholm och Halmstad stoppade privatpersoner från att vattna i trädgården, fylla poolen och högtryckstvätta bilen redan den 11 april.

– Det tar en eller två månader tills det slår igenom hos alla, och vi vill ha full effekt till sommaren, säger Henrik Kellgren, verksamhetsutvecklare på Laholmsbuktens VA.

Sommartid tar växtligheten allt vatten

Bakgrunden är två torra somrar som gjort att grundvattennivån sjunkit. SMHI har spått en tredje torr sommar, men även om det skulle regna kommer problemet inte att lösas i en handvändning.

– Under den tid som kommer nu går allt regnvatten till växtligheten. Vi får inget tillskott till grundvattnet förrän till hösten, säger Henrik Kellgren.

Hur ser du på framtiden – blir bevattningsförbud återkommande varje sommar? 

– Jag vet inte. Jag har aldrig varit med om något liknande. Antingen det nu är klimatet eller vädret, så tycker jag att det är bekymmersamt. För det gäller ju inte bara lokalt, utan hela Sverige, säger Henrik Kellgren.

Sedan bevattningsförbudet infördes har omkring 20 personer rapporterat in till kommunen när de sett en granne vattna trots allt, ett fenomen som Hallandsposten var först med att rapportera om. Men Henrik Kellgren menar att man inte ska se det som skvaller.

– Det är bekymrade medborgare som tar bevattningsförbudet på allvar. De är engagerade, och så ringer de till oss, säger Henrik Kellgren.

Utomhusbaden kommer att fyllas med vatten som vanligt, trots förbudet.

– Vi gjorde den bedömningen, att om det blir en fin sommar måste man ha någonstans att kunna gå och bada, säger Henrik Kellgren.

Brottet i Halmstad använder i stor utsträckning havsvatten och Furulundsbadet i Oskarström tar vatten ur Nissan. Därmed tar man alltså inte av dricksvattnet.

Stäng kranen medan du borstar tänderna – ett av råden hur du kan hjälpa till att spara på jordklotets tillgångar. Foto: ULF RYD

Även på östkusten är det bevattningsförbud på sina håll. Den 18 april beslöt Östra Smålands Kommunalteknikförbund bevattningsförbud från 1 maj som gäller Högsby och Hultsfred. Även de småländska beslutsfattarna hänvisar till de torra somrarna.

– Därför vill vi vara ute i god tid med det här bevattningsförbudet innan det blir riktig vattenkris, säger Lars Lundgren, vattenchef på Östra Smålands Kommunalteknikförbund, i ett uttalande.

Öland hårt drabbat

Öland drabbades av akut vattenbrist somrarna 2015 och 2016, på grund av den extremt låga mängden regn.

Efter det gjorde kommunen en hel del förändringar. En vattenledning byggdes till fastlandet, nya brunnar borrades och gamla brunnar togs åter i bruk och infiltrationsanläggningar rustades upp. Dessutom byggs just nu ett nytt vattenverk i Sandvik. Nu är läget betydligt mer positivt, enligt prognoserna från Borgholms kommun.

 

Läs fler nyheter och reportage i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

 

 

Tips: Så sparar du på vattnet

• Fyll diskmaskin och tvättmaskin innan du kör dem. 

• Duscha kort stund och bada inte i badkar.

• Stäng kranen medan du borstar tänderna eller tvålar in dig.

• Samla in regnvatten och vattna med det i trädgården.

• Fixa en droppande kran.

• Tänk på att nyare toaletter drar betydligt mindre vattenmängd när man spolar.

• Använd biltvätt där spillvattnet samlas upp och återanvänds.

 

Vad innebär bevattningsförbud?

•Du får vattna med vattenkanna, men inte med slang eller vattenspridare.

•Dricksvatten får inte tas till att fylla utomhuspool, badtunna och liknande.

•Högtryckstvätt är förbjudet.

 

Mer om bevattningsförbud i Sydsverige

Halmstads och Laholms kommuner har redan bevattningsförbud. Det trädde i kraft den 11 april.

Hultsfreds och Högsby kommuner har förbud som börjar gälla den 1 maj.

• Även Borgholms kommun har bevattningsförbud från 1 maj.

Kalmar, däremot, bedömer inte att det krävs bevattningsförbud i år, men uppmanar alla att vara sparsamma med vattnet ändå.

• Det är länsstyrelserna som har övergripande ansvar för vattenförsörjningen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!