Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grannar hörde kattens dödsskrik och ingrep

Uppretade vittnen jagade efter mannen.
Mannen som orsakade en stor utryckning i Västra hamnen i Malmö misstänks för skadegörelse efter att ha dödat en tamkatt.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den omhändertagne mannen har inte kunnat förhöras av polisen. Han fördes i går till SUS för bedömning av psykiatriker.Foto: SARA STRANDLUND

Mannen som i går dödade en katt vid Sundspromenaden i Malmö får psykvård efter att ha omhändertagits av polis. Det finns fortfarande ingen förklaring till varför han dödade den tama katten.

– Grannar i området har hört katten skrika och tittat ut och då ser man den här mannen slå på en katt, säger Patric Fors vid polisens regionledningscentral i Malmö.

De höga ljuden från katten och åsynen av mannen som slog katten fick grannarna att agera. Händelsen inträffade cirka kl 22.48 på fredagskvällen vid Sundspromenaden i Västra hamnen i Malmö

– Man gav sig ut för att försöka avbryta honom. Mannen sprang då sin väg med katten i ena handen och tre personer sprang efter honom, säger Patric Fors.

Patric Fors vid polisen i region Syd berättar om katten som slogs ihjäl.Foto: Anna Hermansson / Anna Hermansson

Mannen sprang ut i vattnet samtidigt som polisen fick larm. Polis, ambulans och räddningstjänst körde till Sundspromenaden och fann där en man i 30-årsåldern i vattnet, och en upprörd folksamling.

Fördes till akutintag

Vid platsen fanns också katten som han dödat.

– Det var en chippad tamkatt med halsband, säger Patric Fors.

Att ett djur chippats betyder att ett mikrochip injicerats under huden. Polispatrullen på platsen omhändertog mannen, som inte bor i området.

– Han fördes till sjukhus, säger Patric Fors som inte vill gå in på vilken typ av vård mannen ansågs behöva. 

Men enligt uppgift till Kvällsposten fördes mannen till en psykiatrisk akutmottagning för bedömning och vård.

Kattens ägare bor i Västra hamnen och det har inte framkommit något som kan förklara varför mannen gav sig på djuret.

– Han ska senare kallas till förhör, säger Patric Fors.

Mannen är misstänkt för skadegörelse vilket är det brott som begås när man skadar eller dödar till exempel en tam katt. De personer som rusade ut för att stoppa honom från att döda katten är i nuläget inte misstänkta för något brott.

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige 2018