Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Granaten var ofarlig”, hävdar förskolechefen

Förskola stängd – barn hade med sig granat
Föremålet var en 20 mm spårljusspränggranat som legat i marken i över 20 år. Bilden visar inte den granat som polisen sprängde, men en likadan.Foto: Armémuseum / Armémuseum
Nationella bombskyddet från polisen var i Kristianstad mitt i natten för att oskadliggöra granaten.Foto: JENS CHRISTIAN
Granaten detonerades alldeles utanför ingången till förskolan Vintergatan.Foto: JENS CHRISTIAN

Chefen för förskolan i Kristianstad som lät barnen titta på en spränggranat hävdar bestämt att den var helt ofarlig. Men expertisen säger precis tvärtom.

– Den var troligtvis skarp, säger Marcus Nilsson vid Södra skånska regementet P7.

Granaten togs med till förskolan av ett barn som skulle visa ett ”sommarminne”.

Det var efter ett föräldramöte på tisdagskvällen som personal på förskolan Vintergatan i Kristianstad slog larm till polisen om ett eventuellt farligt föremål.

Föremålet visade sig vara en 20 millimeters spårljusspränggranat till en automatkanon av den typ som satt på pansarbandvagn 302.

Den hade hittats på Rinkaby skjutfält utanför Kristianstad.

”Den var troligtvis skarp”

– Den var troligtvis skarp. Det är en spränggranat av en typ som vi inte använt på över 20 år, säger Marcus Nilsson, kommunikationschef på Södra skånska regementet P7.

– Vi påträffar fortfarande sådana ibland på skjutfältet och dem hanterar vi alltid som om de vore skarpa. Det är ofta omöjligt att se om den är skarp eller en övningsgranat.

Ett förskolebarn hade hittat granaten under sommarlovet och tagit den med sig till förskolan Vintergatan när barnen uppmanats att visa upp sina sommarminnen.

Förälder anade oråd

Barngruppen hade tittat på granaten och pratat om vikten av att plocka upp skräp i naturen.

Men en av deltagarna på föräldramötet anade oråd, och en yrkesmilitär som kontaktades uppmanade till stor försiktighet. Då ringde förskolan polisen.

Polisens nationella bombstyrka ryckte ut och oskadliggjorde granaten. De placerade sandsäckar runt den och detonerade den utanför förskolan klockan 23.23.

Händelsen och den eventuella risken som barnen utsatts för väckte stor uppmärksamhet. Men förskolans chef Els-Marie Hallin tonar ner det hela.

”Ett stort missförstånd”

– Det är ett stort missförstånd det här. Det är ett avbrunnet skott som ett barn tagit med sig hit, en död metallbit, säger hon till Kristianstadsbladet.

Men hon medger att en expert såg annorlunda på saken.

– Vi skickade en bild till en före detta yrkesmilitär som då bedömer det som att det är något farligt som kan explodera. Han bedömde att vi ska ringa polisen så att de kan ta bort det här, säger förskolechefen.

Kvällsposten har sökt Els-Marie Hallin som hälsar att hon inte vill lämna några ytterligare kommentarer.