Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

GPS:en räddade Sigge ur ravinen

Jaktkompisar. Lars Nilsson, 58, blev orolig när Sigge plötsligt försvann i skogen. Efter att ha följt GPS:en som Sigge hade hittade han sin hund på en klippavsats. "Jag hörde hur han ylade", säger Lars.
Räddades med satellit. Tack vare att Sigge bar ett GPS-halsband kunde Lars Nilsson hitta honom. Med hjälp av räddningstjänsten kunde de lyfta upp Sigge ur ravinen.
Sigge mår bra. Några dagar efter dramat i skogen mår Sigge bra igen. "Han är lika matfrisk och skojglad som han brukar vara", säger Lars Nilsson.

Drevern Sigge halkade ner i en ravin och satt hjälplöst fast i timmar på en liten klippavsats.

Men tack vare sin GPS kunde han hittas och räddas upp i tryggheten igen.

– Jag hörde honom skälla i skogen, när jag kom närmare tystnade han, säger husse Lars Nilsson, 58.

Det skulle bara bli några timmars jakt för Lars Nilsson och drevern Sigge, 1,5 år, i tisdags. De gick ut i skogarna utanför Kvibille på förmiddagen men kom hem först på kvällen igen efter flera timmar av dramatik.

– Precis som vanligt släppte jag Sigge i skogen, han fick upp ett drev på rådjur och försvann i väg en bra bit. Det är inte ovanligt att ett drev kan hålla på ganska länge, säger Lars Nilsson.

Tack vare att hunden har ett GPS-halsband på sig kan Lars följa den unge dreverns rörelser i skogen. Men efter någon timme såg han att pricken på GPS:en inte längre rörde sig.

– Jag blev orolig för att han hade stött på vildsvin och bestämde mig för att hitta platsen. Det började skymma, säger Lars Nilsson till Hallandsposten som först uppmärksammade händelsen.

Letade efter sin jaktkompis

Med sin fyrhjulning körde Lars i väg i skogen efter sin förlorade jaktkompis. Den sista biten fick han gå.

– Det var jäkligt svårt att ta sig fram.

På väg mot platsen hörde han plötsligt Sigges skall, men när han kom närmare tystnade hunden.

Sigge hade ramlat ner på en klippavsats intill en ravin. Lars ville klättra ner och hämta sin hund men förstod att det inte skulle gå.

– Det var som ett stup på flera meter, jag försökte klättra ner men det gick inte, säger Lars som då hade ögonkontakt med Sigge.

Lars lämnade hunden för att ringa till sin fru Lollo, 48.

– När jag gick från honom ylade han högt och länge. Det var fruktansvärt. Det gjorde ont i hela kroppen att höra honom, absolut fasansfullt.

Vågade inte ringa och fråga

Lollo ringde SOS och Lars gick för att möta upp räddningstjänsten vid fyrhjulningen.

Hemma i villan i Kvibille var Lollo så nervös att hon inte vågade ringa och fråga hur det gick i sökandet.

– Jag var rädd för att få ett negativt besked, säger hon.

Det var kolsvart i skogen och Lars var osäker på om han skulle kunna hitta tillbaka till Sigge.

– Jag kunde inte se hur jag hade gått och det var svårt att hitta honom. Men en av brandmännen såg en grön prick på Sigges halsband, säger Lars.

Brandmannen lyfte upp lille Sigge som var fysiskt oskadd men rejält chockad av upplevelsen.

– Han kröp intill mig och gjorde sig liten, riktigt liten. Han ville bara ligga stilla hos mig.

Sigge är lika busig som vanligt

Ännu några dagar senare verkar Sigge ha glömt bort dramat i skogen. Han är ute och går precis som vanligt och lika matfrisk och busig som han var innan han fastnade vid ravinen. Nätterna tillbringar han gärna uppkrupen i sängen mellan Lars och Lollo.

Dagtid leker han gärna med familjens döttrar Lovisa, 13, och Matilda, 11.

– Han är en riktig buse, svansen går fram och tillbaka på honom hela tiden. Vi är så himla glada att han klarade sig, säger Lars som är mycket tacksam för räddningstjänstens insats.

– De var helt fantastiska! Jag trodde aldrig att de skulle vilja köra ut när det var mörkt i skogen, de är värda många guldstjärnor!