Nu brister knopparna på vintergäck i södra delen av landet. Foto: Susanne LindénNu brister knopparna på vintergäck i södra delen av landet. Foto: Susanne Lindén
Nu brister knopparna på vintergäck i södra delen av landet. Foto: Susanne Lindén
Redan nu finns gott om vårtecken i Sydsverige. Foto: Julia PerssonRedan nu finns gott om vårtecken i Sydsverige. Foto: Julia Persson
Redan nu finns gott om vårtecken i Sydsverige.  Foto: Julia Persson
I går slog vårkänslorna till på riktigt när vintergäck och andra vårtecken dök upp på flera håll i Sydsverige. Foto: Christer WahlgrenI går slog vårkänslorna till på riktigt när vintergäck och andra vårtecken dök upp på flera håll i Sydsverige. Foto: Christer Wahlgren
I går slog vårkänslorna till på riktigt när vintergäck och andra vårtecken dök upp på flera håll i Sydsverige. Foto: Christer Wahlgren
Beatrice Wahlgren, 10, är en av många som skyndade sig ut för att njuta av prakten - och plusgrader. Foto: Christer WahlgrenBeatrice Wahlgren, 10, är en av många som skyndade sig ut för att njuta av prakten - och plusgrader. Foto: Christer Wahlgren
Beatrice Wahlgren, 10, är en av många som skyndade sig ut för att njuta av prakten - och plusgrader. Foto: Christer Wahlgren
Foto: Christer WahlgrenFoto: Christer Wahlgren
 Foto: Christer Wahlgren
Foto: Christer WahlgrenFoto: Christer Wahlgren
 Foto: Christer Wahlgren

Gott om vårtecken redan nu i Sydsverige

Publicerad

Det är bara februari och ännu en månad kvar till Vasaloppet.

Men redan nu kan man ana våren i luften - från olika håll i Sydsverige droppar de första vårtecknen in.

Hurra!

Trots att det inte är längre gånget på året än början av februari är det redan full fart på sina håll vad gäller vårens ankomst.

Knoppar på vintergäck brister och snödroppar syns på allt fler ställen. Vårens härliga prakt tar för sig i trädgårdar och parker.

– Det är mycket, mycket tidigt. Normalt skulle vi ju ha snö och frusen mark och så vidare, säger Eva Waldermarson, filosofie doktor i ekologi vid Lunds universitet, till SVT Nyheter Skåne.

Ewa Waldemarson konstaterar även i inslaget att markväxter som har knölar där de samlar sin näring kan komma i gång mycket tidigt.

Vårkänslor lockar ut människor

Det härliga vädret som under söndagen bjöd på flera härliga plusgrader på många håll i landet, lockade ut människor att njuta av solens värmande strålar.

Våren, den av så många efterlängtade årstiden, kan dock inte konstateras vara här riktigt än, hur mycket det än blommar i stad och land.

Enligt den meteorologiska definitionen måste temperaturen vara stigande och ligga mellan 0 och 10 plusgrader sju dygn i följd – till skillnad mot fem dygn vid övriga årstidsväxlingar, skriver SMHI på sin hemsida.

SMHI har dessutom ytterligare villkor just för våren. Starten på våren får inte ske före den 15 februari – vilket normalt är tiden för högvintern i sydligaste Sverige.

Och när det väl blivit metrologisk vår fortsätter det att vara så även om temperaturen sjunker under en tid.

Våren kommer i maj - i Kiruna

Som riktmärken för när våren brukar komma anges bland annat 22 februari för Malmö, Stockholm 16 mars, Östersund 11 april och i Kiruna kan man få vänta till 1 maj, skriver SMHI.

Men passa på att njut av vårkänslorna så länge det går. Lika fort som vårglädjen kom kan den försvinna. Både regn och snö kan vara väg på längre norrut och framåt tisdagen verkar hela landet få mestadels gråväder. Mot mitten av veckan upp mot fem, sex plusgrader i södra Sverige och lika många minusgrader norrut.

Här kan du själv kolla hur vädret blir där du bor.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag