Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göthe, 91, har klippt till folk i 72 år

GAMMAL ÄR ÄLDST. 91-årige Göthe Svensson i Viken har lockat kunder i 72 år. På tisdagen satte sig Kvällspostens reporter i frisörstolen.
Foto: WAHLGREN CHRISTER

HÖGANÄS. Tala om klippare till frisör.

Göthe Svensson, 91, har friserat invånarna i byn i 72 år.

Nu vill kunderna få in landets äldsta och nu verksamma frisör i Guinness rekordbok.

Han arbetar fortfarande heltid i salongen i Viken utanför Höganäs. Det betyder från halv nio på morgonen till sex på kvällen. Med bara en kvarts lunch mitt på dagen. Sedan 1934 har Göthe inte varit hemma från jobbet en enda dag på grund av sjukdom. Det är hisnande siffror vi pratar om. Nästan 18 000 arbetsdagar och närmare 100 000 kunder.

Vill inte sluta jobba

 Kvällspostens reporter kan efter ett besök i frisörstolen konstatera att färdigheterna fortfarande sitter i fingrarna. För hundralappen jämnt kapar saxen hårtussarna i rasande fläng. - Jag skyller på bra gener. Min mamma blev 103 år, säger Göthe. För fyra år sedan, när gallstensbesvären gjorde sig påminda, blev det dock sjukhusbesök. Men inte värre än att han var tillbaka i salongen redan på eftermiddagen. - Jag hade ju flera kunder att ta hand om. Egentligen skulle Göthe gått i pension för 26 år sedan. - Men trivs man på jobbet vill man inte sluta. Den eviga frågan från kunderna är när han ska dra sig tillbaka. Svaret alla brukar få är: - Jag ska i alla fall göra dig färdig först.

Skvaller så det räcker

 Bland tusentals kunder som kommit och gått finns många kändisar. Edvard Persson, Alice Babs, Sigge Fürst och Sten Broman är några av dem. Under många år var salongen en stor arbetsplats med som mest tre herrfrisörer och fem damfrisörer. Att Göthe nu arbetar ensam tycker han inte gör så mycket. - Jag har ju kunderna att prata med. Det blir skvaller så det räcker.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!