Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gösta fick hjärtinfarkt – lät utbilda grannarna

Efter att Gösta Skoog drabbats av en hjärtinfarkt började han utbilda folk i sitt kvarter  i hur man använder en hjärtstartare.
Foto: Privat
Samtliga av Gösta Skoogs grannar ville lära sig hur man använder en hjärtstartare.
Foto: Carl Sandin

Gösta Skoog från Karlshamn råkade ut för en hjärtinfarkt.

Det blev en tankeställare för 69-åringen som då köpte en hjärtstartare – och lät utbilda hela gatan.

– Vi har ett sms-system för att snabbt kunna hjälpa varandra, säger Gösta Skoog.

Det var när Gösta Skoog fick en hjärtinfarkt och hans vän senare fick hjärtstillestånd som idén om att köpa en hjärtstartare dök upp.

Men att köpa en till sig själv med ensamrätt var inte till någon nytta – då skulle den inte vara till lika stor hjälp.

– Det skulle inte vara någon mening med att köpa den till mig själv. Så jag frågade mina grannar på gatan om de var intresserade att gå en utbildning för att hantera en hjärtstartare, säger Gösta Skoog.

Upprättade ett sms-system

Sagt och gjort, Gösta Skoog kollade av intresset på gatan. Och samtliga grannar ville gå kursen. Så i samband med att han köpte hjärtstartaren både fixade han och betalade en instruktör för hela gatan.

– Alla ställde upp och var väldigt positiva till initiativet. Så en eftermiddag kom en instruktör hit och utbildade oss alla, säger han.

– Hjärtstartaren ska vara till hela gatans förfogande.

Men att gå en utbildning i om hur apparaten fungerar är inte till någon nytta om inte alla kan få tag på hjärtstopparen snabb.

Därför har grannarna tillsammans upprättat ett sms-system som ska hjälpa dem att snabbt få tag på den livräddande apparaten.

– Alla på gatan är med i ett sms-system. När något händer är det bara att skriva där så ringer det i min telefon. Om jag är bortrest eller bara borta lämnar jag över den till någon av mina grannar, säger Gösta Skoog.

Spritt sig till andra delar av Karlshamn

Och initiativet att skaffa en hjärtstartare har spritt sig till andra delar av Karlshamn. Enligt Gösta Skoog har andra områden runtom i staden också köpt en och utbildat sig i att använda den.

Blekinge Läns Tidning var först att skriva om Gösta Skoog och hans hjärtstartare.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!