Göran Klintmyr, 91, får enligt ett besked inte längre bo kvar på äldreboendet har nyligen flyttat in på. Foto: PrivatGöran Klintmyr, 91, får enligt ett besked inte längre bo kvar på äldreboendet har nyligen flyttat in på. Foto: Privat
Göran Klintmyr, 91, får enligt ett besked inte längre bo kvar på äldreboendet har nyligen flyttat in på. Foto: Privat
– Det är omänskligt att göra på det sättet, säger sonen Lars Klintmyr. Foto: Privat– Det är omänskligt att göra på det sättet, säger sonen Lars Klintmyr. Foto: Privat
– Det är omänskligt att göra på det sättet, säger sonen Lars Klintmyr.  Foto: Privat

Göran, 91, kastas ut från äldreboendet

Publicerad

Göran Klintmyr, 91, kastas ut från äldreboendet i Småland.

Orsaken är att hustrun Birgit, 88, avlidit och det var hon som beviljades särskilt boende med maken Göran som medboende.

– Det är omänskligt att köra ut min far på det här sättet. Vi hade inte ens hunnit begrava mamma förrän pappa fick reda på att han var tvungen att flytta, säger sonen Lars Klintmyr. 

91-årige Göran sitter med sorgsen blick i soffan på sitt rum på äldreboendet i Gislaved. Sonen Lars finns med som sällskap under några eftermiddagstimmar.

– Vi gör vad vi kan för att hålla humöret uppe. Men de här har tagit hårt på min far. Han har inte getts ro att sörja min mamma, säger Lars.

Det var i våras som Birgit beviljades särskilt boende av Gislaveds kommun, det vill säga en plats på ett av kommunens ålderdomshem.

Orsaken var att hennes hälsa försämrats och att Göran inte längre orkade hjälpa hustrun på samma sätt som tidigare.

Göran erbjöds att flytta med som medboende till hemmet.

Skulle flytta ut

Men lyckan på boendet blev kortvarig. I slutet av april gick Birgit bort och genast restes krav på att Göran skulle flytta ut.

– Det kom in en föreståndare sex timmar efter att hon dött och sa att han hade tre månader på sig att flytta, säger Lars.

– Min mamma hade knappt hunnit kallna när det här kravet kom.

Enligt sonen har Göran tagit beskedet mycket hårt.

– Att börja om vid nästan 92 års ålder är ju ett mycket hårt besked. Dessutom har pappa krämpor också. Han har svårt att se även med förstoringsglas och orkar bara gå kortare sträckor med rullator.

I samband med flytten in på hemmet tvingades paret dessutom göra sig av med flertalet av sina möbler. Kvar finns bara någon enstaka sittmöbel.

Kan överklaga

Men allt detta är inget som kommunen hittills valt att bry sig om, enligt familjen.

– De hänvisar bara till att pappa kan överklaga beslutet. I övrigt anser de att han kan erbjudas den hjälp han behöver med hjälp av den vanliga hemtjänsten.

Göran har försökt få stanna kvar på sitt nuvarande boende och har skickat in en särskild biståndsansökan. 

– Jag frågade om de inte skulle göra en läkarundersökning, men de svarade att de inte jobbar på det sättet. Den som skrev under beslutet har aldrig träffat mig, hon har dömt ut mig på hörsägen, säger han.  

Göran är besviken och säger att han jobbat i 52 år och aldrig tidigare legat samhället till last. 

– Jag tycker väl att jag är värd att bli lite omhändertagen på äldre dar.

Frågan tas upp

Sonen Lars ser inte heller det som en utväg för sin pappa att klara fortsättningen med bara hjälp från hemtjänsten.

– Det är bara någon som kommer och slänger in mat. Hur ska man kunna lita på att det fungerar, säger sonen.

Efter uppmärksamheten har socialnämnden i Gislaved bestämt att ta upp frågan om en medboende kan få bo kvar, även efter att partnern avlidit.

Enligt socialchefen Carina Helgesson ska villkoren ses över.

– Utifrån den här och andra situationen har man ju uppmärksammat att det finns vissa brister i de här villkoren. Därför ska frågan lyftas, säger Helgesson till Värnamo Nyheter.

Vad det betyder för Göran vet ingen just nu.

– Jag orkar inte flytta mer, säger han. Det måste både politiker och tjänstemän begripa.

Svarar på kritiken

Under måndagen svarade Gislaveds kommun på kritiken som blossat upp i samband med Görans belägenhet. 

I mejlet beklagar man det som hänt och man påpekar att Göran med största sannolikhet kommer att få bo kvar. Man har även, enligt vad man skriver i mejlet, vidtagit åtgärder för att liknade situationer inte ska drabba andra framöver.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag