Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gör upp med tabuna kring våra könsorgan

<p>Huvudkaraktärerna Snipp och Snopp.</p>
Tony Cronstam är kanske mest känd för serien Elvis. Nu debuterar han som barnboksförfattare. Foto: Peter X Eriksson
Med bilderboken "Snipp och Snopp - Lika eller olika?" vill författaren utmana tabuna och göra könet mindre laddat.
En av de saker som Tony Cronstam gärna lyfter fram är att "Snipp och Snopp - Lika eller olika?" också berör att det finns människor som inte vill definiera sig utifrån sitt biologiska kön. "Det står därför: Är du född med en snippa så kallas du för flicka. Är du född med en snopp kallas du för pojke. Och inte är pojke eller flicka."

En snippa eller en snopp är inte konstigare än en armbåge eller ett öra. Det hävdar Malmötecknaren Tony Cronstam.

I sin nya barnboken "Snipp och Snopp - Lika eller olika?" vill han göra upp med tabuna kring våra könsorgan.

– Hellre moralpanik än inga reaktioner alls för då kanske vi får till en förändring, säger Tony Cronstam om boken.

Barn föds med ett öppet sinne och det är vuxenvärlden som sexualiserar våra kön – inte barnen. Det tror i alla fall Malmötecknaren Tony Cronstam.

I sin nya barnbok "Snipp och Snopp - Lika eller olika?" vill han därför göra upp med tabuna och göra könet mindre laddat.

– Barn projicerar inget sexuellt på ett kön utan det är först genom vår uppväxt det blir något skambelagt. För ett barn är ju inte en snippa eller en snopp konstigare än en armbåge eller ett öra, säger Tony Cronstam.

Bokens två huvudkaraktärer är Snipp och Snopp. Tidigare har även en barnsång om Snoppen och Snippan väckt stor uppmärksamhet.

Eftersom Tony Cronstam upplever att snoppen fortfarande är mindre laddad än snippan – titta bara på klottret på valfri toalettvägg, har det varit viktigt för honom att göra karaktärerna så jämställda som möjligt. Snipp har därför varken fått långa ögonfransar eller rosett.

Samtidigt erkänner han att det var svårare att teckna Snipp än Snopp.

– När jag skulle rita Snipp kände jag direkt: Oj, hur kommer folk ta emot henne och hur kommer de uppleva mig? Men det är också just därför det är viktigt att den här boken finns.

Debuterar med barnbok

Boken är Tony Cronstams debut som barnboksförfattare. Han är kanske annars mest känd för sina Elvis-serier som han tecknade under 14 år.

– Så visst har det varit en resa. Med Elvis jobbade jag kanske mer med könsstereotyper. Här har jag jobbat mer mot, säger han.

Tony Cronstam säger också att en av de största ögonöppnarna och den person som verkligen fått honom att engagera sig är hans egen dotter. Genom henne har han insett att Sverige är långtifrån lika jämställt som många av oss vill tro.

– Tyvärr känns det som många tycker att vi har tagit jämställdheten till en tillräckligt bra nivå. Att vi är nästan jämställda. Därför känner jag att någon behöver röra om.

Välkomnar moralpanik

Och trots att boken knappt släppts har reaktionerna redan börjat trilla in. Flera arga mejl har hunnit landa i tecknarens inkorg.

– Hellre moralpanik än inga reaktioner alls för då kanske vi får till en förändring. Varje människa som klagar på den är ett bevis på att den behövs.

Tony Cronstam säger också att boken är skriven lika mycket till vuxenvärlden som till barnen.

– Boken aspirerar inte på att lära barn något nytt, snarare underhålla och bekräfta värderingar alla barn föds med naturligt. Att vi alla är lika, lika bra och att det inte är något konstigt med nakenhet. Ur det perspektivet skriver jag lika mycket för vuxna. För det är värderingar vi ofta tappar på vägen och behöver påminnas om.