Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Google storsatsar på grön el i Norden

Googles verkställande direktör Sundar Pichai meddelade satsningen under ett besök i Finland.Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP

Det amerikanska internetföretaget Google satsar på flera vindkraftsparker i Sverige.

Även i Danmark öser internetjätten ut pengar för ett mer hållbart samhälle.

Där väntas fyra stora solcellsparker vara i bruk redan nästa år.

Det är i ett internationellt pressmeddelande Google lättar på förlåten och beskriver sina intentioner i kampen för att spara på jordens resurser.

Internetföretaget är som världens största söktjänst en intensiv energianvändare och därför vill man också tillföra miljövänlig el genom sina satsningar.

I Sverige storsatsar man på vindkraftsanläggningar i Örnsköldsvik och Ragunda. Produktionskapaciteten för Googles svenska vindkraftsatsningar uppges bli 286 megawatt.

Det finns inga uppgifter om hur mycket den svenska satsningen kostar. Men allt ingår i ett globalt projekt med 18 energiavtal där Google uppger att man satsar totalt två miljarder dollar, nästan 30 miljarder kronor, på förnybara energikällor.

600 miljoner euro

Beskedet om svenska vindkraftsatsningar kommer sedan Google meddelat att bolaget investerar ytterligare 600 miljoner euro, motsvarande 6,4 miljarder kronor, i sin befintliga dataanläggning i Fredrikshamn, Finland. 

Syftet med den svenska satsningen uppges vara att säkra att en utbyggd dataanläggning i Finland så mycket som möjligt kan drivas med förnybara energikällor.

I Danmark satsar Google på solcellsparker i Morsø, vid Randers och Rødby Fjord, samt i Næstved. De tre första parkerna ska vara i drift sommaren 2020 och den fjärde några månader senare. 

Utöver i Sverige och Danmark satsar Google på grön el i USA, Chile, Finland och Belgien.