Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gömde 15 miljoner i present till maken

PR-DAMEN ÄR STÄNDIGT MED. Janni Spies är mån om bilden av sig själv och har gärna hela tiden PR-konsulten Signe Sehested Kund vid sin sida. TACK FÖR GOD MATCH. Christian Kjær och Janni Spies skakade hand i rättssalen när förhandlingarna i målet avslutades i fredags.
Foto: Anthon Unger

Christian Kjær hade just kommit hem från jobbet och satt sig för att äta. Då sa hustrun Janni Spies "lyft på din tallrik, där är en present till dig".

Under tallriken låg en check på 15 miljoner kronor.

Hela den gångna veckan har danskarna följt de häpnadsväckande avslöjandena om hemlivet hos paret Janni Spies och Christian Kjær. Men nu är det slut på nyhetsflödet – sista rättegångsdagen var i går och domen kommer inte förrän om två månader.

Det var 1994 som Janni gömde de 15 miljonerna under tallriken på middagsbordet. Christian Kjær minns att han tyckte det var för mycket och rev checken.

– Då gjorde hon en banköverföring i stället, konstaterade han i rätten.

Janni har stämt förre maken på omkring 150 miljoner kronor för utlägg som hon gjorde medan äktenskapet pågick – men som hon sedan aldrig har kompenserats för.

Tydliga krav

Under slutpläderingen i går förklarade Christian Kjærs advokat Karoly Nemeth mycket tydligt vad han och hans klient tycker om kraven:

– Janni Spies ska inte ha en krona.

– Hon har fått gränslöst dålig rådgivning. Christian Kjær utsätts för ett oanständigt och oacceptabelt karaktärsmord.

Paret var gifta i 20 år mellan 1988–2008 och har två barn tillsammans. Under rättegången har Christian Kjær berättat att det var Janni som ville att de skulle gå skilda vägar, och att han aldrig riktigt förstod varför.

Försökt flera år

Janni har sagt att hon i flera år försökt få ut de pengar som hon anser att ex-maken är skyldig henne.

– Han har avvisat mig och sagt "bara stäm mig om du vill". Så då gjorde jag det, sa Janni efter rättegången i går.

Hon är förstås medveten om att alla vuxna danskar numera vet väldigt mycket om hur hon och Christian hade det i sitt äktenskap.

 Att Janni öste pengar över mannen och helrenoverade hans egendom Sandbjerggård.
Att hon hade egna rum i huset som han inte ens hade nyckeln till.
Att hon betalade miljoner i hyra till sin egen man för parets gemensamma bostad.
 

Men Janni Spies är ytterst van vid publicitet. Hon tar det hela med fattning.

"Ångrar inget"

– Jag ångrar inget. Jag hade velat ha rättegången bakom stängda dörrar men det gick tyvärr inte, sa hon i Ekstrabladets livesändning på nätet i går eftermiddag.

– Det är inte så att det finns något specifikt som jag inte vill visa. Men jag skulle velat skydda min familj, mina barn.

Paret har hållit en vänlig ton mot varandra i rätten – starkt medvetna om att allt de gör refereras i tidningar och tv. I går skakade de till och med hand inför en fotograf som fått specialtillstånd att ta bilder i rättssalen.

Janni Spies har hela tiden haft med sig sin PR–kvinna Signe Sehested Lund som också hjälpt journalisterna att hålla koll på fakta.

"Har Armani idag"

– I dag har vi Armani, viskade hon när Janni kom i grå kostym till sista rättegångsdagen.

Som en service till journalisterna hyrde Janni Spies Café Oscar på Bredgade för en "pressbriefing" direkt efter rättegångens slut. Hon lät sig intervjuas av alla som ville – medan Christian Kjær försvann tillbaka till privatlivet på Sandbjerggård och nya hustrun Susan Astani.

Dom meddelas den 11 juni.

Jannie är god för omkring en miljard

Ärvde imperium efter resekung

Janni Spies gifte sig 1983 med den danska resekungen Simon Spies. När han avled året efter blev Janni ensam arvtagerska till imperiet.


Gifte sig med prinsens kompis

Senare gifte hon sig med prins Henriks jaktkompis Christian Kjær. Tillsammans förfogade de över stora summor pengar, hon god för omkring en miljard och han flera hundra miljoner.


Bröt upp och flyttade isär

För fyra år sedan gick kändisparet skilda vägar och Janni Spies flyttade från det 550 kvm stora huset på Norra Själland till ett fyrarums radhus i utkanten av Köpenhamn.


Bitter strid om 150 miljoner kronor

Nu har Jannie Spies dragit exmaken inför rätta och kräver tillbaka omkring 150 miljoner danska kronor. Hon menar att Christian Kjær under åren tillsammans systematiskt har plockat henne på pengar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!