Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gömd under sängen försökte våldta kvinna

Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Kvinnan ska flytta till annat boende. Foto: TT NYHETSBYRÅN

En man med psykiatrisk funktionsnedsättning gömde sig under sängen hos en kvinna på ett kommunalt boende i norra Skåne där båda har plats.

Han tog stryptag på kvinnan och försökte våldta henne. Händelsen polisanmäldes och en Lex Sarah-utredning har genomförts.

Händelsen på ett boende för vuxna med psykiatrisk funktionsnedsättning inträffade en kväll i början av juni.

En av de manliga boende gömde sig under sängen inne hos en kvinna.

När ingen ur personalen kunde se dem tog han stryptag och försökte dra av kvinnan byxorna för att våldta henne.

”Ett dumt infall”

Mannen kom ut ur hennes rum och erkände direkt att han försökt strypa kvinnan och att det var ”ett dumt infall”.

Personalen gjorde en polisanmälan – men polisen ansåg inte att mannen behövde omhändertas och skickade därmed inte ut personal i samband med anmälan.

En patrull skickades senare till boendet men mannen omhändertogs aldrig med anledning av det inträffade.

Har uppträtt hotfullt

Socialnämnden i den aktuella kommunen har anmält händelsen som ”ett allvarligt missförhållande” till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, och gjort en utredning.

Mannen hade tidigare varit inblandad i incidenter som kunde ha fungerat som varningssignaler, uppträtt hotfullt och skrikit åt andra.

Men det beteendet hade enligt utredningen inte dokumenterats ordentligt och inga åtgärder hade vidtagits. Inte heller när mannen öppet gjort sexuella närmanden.

En risk för andra

Mannen har mycket svårt att hantera förändringar, personalbyten och ändrade rutiner. Han reagerar med våld och utgör då en risk för andra på boendet.

Socialnämnden i kommunen erkänner att allvarliga händelser inte har rapporterats i tillräckligt hög utsträckning och uppger att arbete pågår för att råda bot på detta.

Den utsatta kvinnan har efter händelsen själv begärt att få flytta till annat boende inom kommunen. Hon får även hjälp i form av stödsamtal med en präst.