Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Golfare ska överklaga skydd mot dödlig våg

Infekterad strid om muren som ska skydda Falsterbonäset
Kommunalrådet Carina Wutzler (M).
Foto: JENS CHRISTIAN
Peter Marcusson, ordförande Falsterbo Golfklubb.
Foto: JENS CHRISTIAN
Skanör strand.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / © CHRISTER WAHLGREN / KVP
Den unika klimatdomen välkomnas av Vellinges kommunalråd Carina Wutzler men kan överklagas av anrika Falsterbo Golfklubbs ordförande Peter Marcusson.

Den unika domen som ger Vellinge rätt att bygga skyddsvallen runt Skanör-Falsterbo innebär att stränder, golfklubbar och andra attraktioner offras.

Det anser anrika Falsterbo Golfklubbs ordförande Peter Marcusson.

Om han överklagar domen äventyras kommunens tidsplan.

– Falsterbonäset blir inte lika attraktivt och området kommer förlora stora intäkter, säger han.

Röken efter den sju år långa striden om skyddsvallen har knappt hunnit lägga sig förrän en part i konflikten gått till motangrepp.

På torsdagen meddelades beslutet att Vellinge kommun får bygga den två mil långa muren runt Falsterbonäset i ett försök att rädda området från att utplånas av extrema flodvågor och översvämningar.

Hotet från havet, en dödlig cocktail av höjda havsnivåer och stormar, äventyrar 21 000 invånare och fastighetsvärden på 60 miljarder kronor.

Hela Skanör-Falsterbos framtid, en av Sveriges absolut främsta badorter tillika näringslivstoppars sommarfavorit med Falsterbo Horse Show som grädde på moset, står på spel.

framtiden kan höga havsnivåer och extremväder göra delar av Sverige obeboeliga. Om inget görs kommer Skanör-Falsterbo att dränkas när klimatförändringar höjer havsnivåer.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN

Men samtidigt som beslutet från mark- och miljödomstolen i Växjö firas av kommunalrådet Carina Wutzler (M) överväger Falsterbo Golfklubbs ordförande Peter Marcusson en överklagan.

”Offrar stränder”

– Domen är olycklig. Ett yttre skydd hade varit en mer långsiktig lösning. Då hade vi kunnat bevara naturvärden, fastigheter, golfen, stränderna och promenadstråken, säger ordföranden för Sveriges tredje äldsta golfklubb.

Peter Marcusson varnar för att avsaknaden av yttre skydd, som miljödomstolen gett tummen ner, kan få stora negativa ekonomiska konsekvenser när stränder kring Skanör ”offras”.

Peter Marcusson: ”Domen ska sannolikt överklagas. Jag har inte gett upp”.
Foto: JENS CHRISTIAN

– Fågelskådare, golfare, strandbesökare som kommer hit och spenderar mycket pengar på restaurang, hotell och annan näringsverksamhet - de kommer inte hit för bebyggelsens skull. 

Skymd utsikt oroar

Notan för den inre skyddsvallen väntas landa på omkring 200 miljoner kronor. Vellinge planerar nu att be om pengar från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt EU.

Så här kan skyddsvallen se ut i delar av Falsterbo och Ljunghusen (vallen i ljusgrönt).
Foto: Sweco

80 fastigheter väntas få muren på sin tomt. Över 30 privata fastighetsägare och de lokala golfklubbarna har tidigare lämnat in yttranden med synpunkter till miljödomstolen. 

En del av dem oroade sig för skymd utsikt, andra för ökad insyn när promenadvägar höjs upp, några för sänkt marknadsvärde.

Boende utanför vallen får inte överklaga

Även fastighetsägare med hus som hamnar utanför vallen är kritiska.

En av golfklubbens grannar, Kristina Björling, vars mamma har sitt hus på utsidan av den planerade skyddsvallen, säger att konsekvenserna för de som har fastigheter och verksamheter mellan inre skyddet och havet inte är tillräckligt utrett. 

Kristina Björlings mammas fastighet hamnar precis utanför skyddsvallen.
Foto: Privat

Trots att hennes mammas fastighet hamnar precis utanför skyddsvallen anses hon inte vara sakägare. Hon kan bli utan ersättning om hon överklagar kommande beslut. 

– Vi tycker att hon ska kunna delta i målet på samma villkor som andra berörda fastighetsägare, säger Kristina Björling. 

Privat fastighetsägare skapar glapp i muren

Men det finns husägare som lyckats vinna kampen mot skyddsvallen.

Synpunkter och protester från en privat fastighetsägare har fått miljödomstolen att avslå kommunens skyddsvallsplaner i en liten del av norra Ljunghusen. Där uppstår nu ett glapp som kommunen måste hitta en lösning på.

Men den huvudvärken får kommunalrådet Carina Wutzler (M) ta senare.

Det här är en stor dag för Vellinge

– Jag är väldigt glad. Det här är en stor dag för Vellinge. Domen är till stora delar positiv för Vellinge kommun. Vi har jobbat för detta i många år, säger hon.

På torsdagen firade kommunalrådet Carina Wutzler (M) att skyddsvallen som utretts sedan 2013 godkändes av mark- och miljödomstolen.
Foto: JENS CHRISTIAN

Närmast måste kommunen se över kompensationsåtgärder, etableringsytor och utformningen av skydd.

Miljödomstolen oenig om naturintrång

Bland ledamöterna i miljödomstolen råder oenighet om den godkända vallen medför ett alldeles för stort intrång i skyddande naturområden.

Falsterbo Golfklubbs ordförande Peter Marcusson har varnat för att sanddynerna offras i kommunens planer, då de hamnar utanför vallen.

Wutzler håller inte med.

– Det finns olika perspektiv på det. Dynerna får en naturlig påfyllnad av naturen. Domstolen gjorde en bedömning att ett yttre skydd skulle innebära ett större ingrepp mot naturen totalt sett och påverka djur- och växtlivet mer totalt, säger hon.

Staten räddar inte fastighetsägare och kommuner

I framtiden kan höga havsnivåer och extremväder göra delar av Sverige obeboeliga.

Om inget görs kommer Skanör-Falsterbo att dränkas när klimatförändringar höjer havsnivåer.

Trots farorna har Vellinge kommun fortsatt att bygga bostäder längs kusten. 2017 gick regeringen in och stoppade kommunens planer på nybygge.

I somras varnade dåvarande miljöminister Karolina Skog (MP) i en Kvällsposten-intervju att staten inte kommer rädda kommuner när katastrofen inträffar och att ansvaret ligger på enskilda fastighetsägare och kommuner.

Vellinge kommuns planer om en inre skyddsvall mot stigande havsnivåer har utretts sedan 2013 och godkändes av mark- och miljödomstolen i torsdags. Kommunen hoppas att skyddsvallen ska vara på plats 2030.

Muren ska vid en katastrof hålla emot under fyra timmar när trycket från havet är som värst.

Domen väntas bli vägledande för hur andra svenska kustkommuner angriper hotet från havet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!