Godsägarsonen filmade när han plågade och sköt djur och lade sedan ut filmen på nätet. Nu är han polisanmäld.
Godsägarsonen filmade när han plågade och sköt djur och lade sedan ut filmen på nätet. Nu är han polisanmäld.

Godsägarson i Skåne filmad när han plågade och sköt djur

Publicerad
Uppdaterad
Godsägarens son löpte amok med gevär.
Han sköt ihjäl fåglar och en katt och lade ut bilderna på internet, avslöjar Sydsvenskan.
Föreningen Djurens Rätt har polisanmält djurplågeriet.
En jägare råkade få se filmbilderna på videosidan Youtube och slog larm till Djurens Rätt. - Jag trodde inte mina ögon. Jag kunde inte se hela, det brast för mig. Det var så makabert, säger föreningens informationschef Catharina Krångh till Sydsvenskan.

Skjuter talgoxe

Filmen visar hur den adlige godsägarens 21-årige son och hans kompisar går ut på jakt. Först skjuts en talgoxe - ett brott mot jaktlagen - och sedan en skata som får ligga och sprattla på gräsmattan. 21-åringen tittar in i kameran och hälsar till "alla djävla djurrättsaktivister".

Licens på tre gevär

Därefter jagar kamraterna ut en katt ur ladugården, skjuter flera gånger efter den och träffar den till sist med ett skott i bröstet inne på gårdsplanen. 21-åringen svingar sedan katten i svansen och kastar den i gödselstacken, skriver Sydsvenskan. Filmen avslutas med ett tack till "katter, fåglar och alla andra negrer". Godsägarens son har licens på tre kulgevär och ett hagelgevär - men de licenserna riskerar att ifrågasättas nu.

Idiotiskt pojkstreck

Själv vill filmens hjälte inte prata med Sydsvenskan. Men hans mamma säger: - Vår son är djupt ångerfull. Jag vill kalla det ett idiotiskt pojkstreck. Och jag vill att folk ska veta att detta på inget sätt är representativt för vår familj. - Vi ställer oss inte bakom det. En jurist på Djurskyddsmyndigheter bekräftar för Sydsvenskan att det som filmen visar kan betecknas som djurplågeri.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag