Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"God mat lagas av en glad kock"

Foto: ANDERS GRONLUND
Foto: ANDERS GRONLUND
Foto: ANDERS GRONLUND

Daniel Müllern ler lyckligt när han pratar om restaurang Villa Strandvägen.

Här gör han det han är bäst på: klassisk vällagad mat med bra råvaror. Utan att arbeta ihjäl sig.

– När det inte är kul att stå i köket längre drar jag ut och pratar med våra odlare och producenter. Eller tar med hunden och går en runda i skogen. 

Villa Strandvägen ligger omgiven av Sandskogens träd och söta villor. Längre ner längs vägen breder stranden ut sig framför Ystads Saltsjöbad, även det Daniel Müllerns arbetsplats. Under påskhelgen ställer Carolina Gynning ut sin konst där. 

– Det kommer vara massor med folk, hela påskaftonen har vi fullbokat på hotellet och här, säger Daniel. 

I juli 2016 året öppnades dörrarna upp för restaurangsatsningen Villa Strandvägen. Då hade hela huset gått i genom en omfattande renovering och förvandlats tillbaka till den ljusa sommarvilla den en gång varit. 

Foto: JENS CHRISTIAN

Matsalen kretsar kring den vinröda spisen av märket Molteni, som kostade 300 000 kronor. Där står Daniel och lagar mat inför gästerna. 

– Efter ett tag möblerade vi om så att alla gäster kan se spisen, för vi märkte att den drog blickarna till sig. 

"Fattade inte det när jag var ung"

Tidigare drev Daniel Skafferiet i Kåseberga. Familjen bodde ovanpå restaurangen och vid sju-tiden på morgonen gick Daniel ner och började jobba. Dagarna blev slitsamt långa, innan han var färdig i köket hann ofta en ny dag gry utanför fönstret. 

– Det blev väldigt mycket jobb med stället i Kåseberga, att både bo och jobba på samma ställe. Nu är det väldigt lyxigt, allt med skötseln av huset gör andra, vi har till och med en blomtjej som fixar alla blomsterarrangemang. Jag fokuserar på maten.

Under vintern har rotfrukter, kraftiga smaker och mustiga kryddor stått i centrum för matlagningen. Nu längtar Daniel efter solmogna tomater, vårens första sparris och rabarberna. I vintras tröttnade han på att laga mat, lusten försvann. Botemedlet blev en solsemester med familjen, ljudböcker och lata dagar. Efter 20 år som kock har han förstått att det bara är mat han jobbar med. 

– Det där fattade jag inte när jag var ung och jobbade hela tiden. Om jag tröttnar på att stå i köket och är lite less en dag drar jag ut och träffar våra producenter och odlare eller plockar ramslök, det är världens bästa ogräs. En promenad med hunden är också bra. 

Har skrivkramp

Daniel är mestadels nöjd med tillvaron i Ystad, men han avslöjar att han har ångest över en sak.

– Jag skriver en kokbok, säger han och suckar och fortsätter: 

– Det är så många bitar som ska bli rätt: text, bild och recept. Det är mest texten som ger ångest, det är så svårt att beskriva det rätt. Vi skippade att jobba med förlag, vilket gör det krångligare men bättre. Vanligtvis gör man en kokbok på typ två veckor, vi jobbar långsamt så att hela säsongen ska hinnas med. Vi får se när den blir klar.

Vad händer på villan i vår och sommar?

– I sommar kommer vårt trädgårdskök öppna, med goda ostar, sallader och charkuterier, till det rosévin eller någon god öl. Jag försöker göra det jag själv tänker att jag skulle vilja ha efter en dag på stranden. 


Ställena du inte får missa under konstrundan

Daniel listar tre av sina matfavoriter som du inte får missa under konstrundan.

– Österlen har så mycket bra mat. Och utbudet blir bättre och bättre för varje år. 


Talldungens gårdshotell, Brösarp 

"Talldungen är jäkligt trevligt. Vi brukar åka dit hela familjen. Jag träffade Leif GW Persson där förra sommaren, han satt där och muttrade!" 

Backagården, Löderup


Kåseberga fisk 

"Rökeriet får man inte missa om man åker runt på konstrundan. Det ligger ute i Kåseberga där jag min restaurang låg tidigare"


Franskans Crêperie, Rörum

"Crêperiet i Rörum är mysigt och riktigt gott. De är duktiga. Lite lagom spartanskt sådär som det ofta är på Österlen, men ändå uppstyrt. Ibland äter man middag någonstans och sen svänger man förbi Rörum och tar efterrätten där.


Daniel Müllern
Foto: ANDERS GRONLUND

Daniel Müllern

Född: 1974

Bor: Ystad

Familj: Fru och två sönder. Hunden Angus som för det mest går under namnet Gus. "Han är nog anledningen till att jag inte jobbar så mycket. Varje dag börjar och slutar med att jag och Gus tar en promenad i skogen någon timme. Utan mobilen, det är viktigt."

Gör: Gastronomisk ledare på Villa Strandvägen och Ystad Saltsjöbad

Karriär: Köks- och restaurangskola i Ystad och Malmö. Började 21 år gammal som kock på en restaurang Stockholm: "Jag fick så mycket skäll de där sex månaderna, även om jag lärde mig mycket. Jag jobbar inte på det sättet med mina kockar, bra mat lagas av en glad kock". Drivit två egna restauranger och jobbat på krogar i Malmö, Köpenhamn och Stockholm. Varit med i Årets kock flera gånger och kom till final 2015 och 2016.


Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!