Bengt Andreasson i småländska Ålaryd fick i helgen sex får dödade av Gnosjövargen. Länsstyrelsens handläggare tror att vargen är på väg att bilda revir i området. Foto: Per Bunnstad
Bengt Andreasson i småländska Ålaryd fick i helgen sex får dödade av Gnosjövargen. Länsstyrelsens handläggare tror att vargen är på väg att bilda revir i området. Foto: Per Bunnstad

Gnosjövargen slog till – dödade Bengts får

Publicerad

Gnosjövargen slog till i helgen igen. En bagge och fem tackor dödades i en hage i Ålaryd. Länsstyrelsen tror att det snart finns ett etablerat vargrevir i gränsskogarna mellan Halland och Småland.

– Det var Barbro som hittade de döda fåren när hon gick ut på morgonen, berättar hennes man Bengt Andreasson.

Paret hade 37 får i hagen, en bagge och 36 tackor. Kring hagen finns ett elstängsel. Det täcker tre sidor men inte den fjärde. Fåren ska ha tillgång till vatten.

– Vargen kom nog den vägen över ån. Den är kanske fem meter bred men på sina ställen så grund så att han kunnat traska med vatten tio-femton centimeter över tassarna, säger Bengt

"Obehagligt"

I hagen bet vargen ihjäl sex av fåren. Ytterligare åtta tackor och lamm blev skadade, två av dem så illa att det är osäkert om de kommer att klara sig eller avlivas.

– De får ett dygn till på sig. Det verkar vara bättre med dem än vi trodde först. Vi lider nog ingen ekonomisk skada av attacken. Men det är obehagligt, lite olustigt. Det är mer en moralisk fråga än en ekonomisk, menar Bengt som värnar om sina djur.

Efter att de överlevande fåren hållits inne under natten till söndagen ska de släppas ut igen. Nu i en mindre hage. Till hösten ska de överlevande tackorna få sällskap med en ny bagge för att betäckas. Bengt och Barbro ska fortsätta med köttproduktion.

Kan vara två vargar

Under året har det varit ett stadigt flöde av rapporter kring Gnosjövargen. Den har i huvudsak rört sig mellan Gnosjö och Jönköping. Förra helgen dödades 21 får i Hestra.

I Jönköpings län är länsstyrelsens rovdjursspårare osäkra på om det handlar om en eller två vargar.

– Med tanke på hur mycket varg som rör sig i området just så tror rovdjurshandläggarna att det bara är en tidsfråga innan det bildas revir här, har Linda Andersson, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen sagt till Jönköpings-Posten.

Per Lindelöw
Per Lindelöw

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag